Руската полиция е задържала 14 души близо до научно-изследователски център на ракетно-космическата промишленост близо до Москва, предаде ТАСС.

Според шефа на корпорацията "Роскосмос" Дмитрий Рогозин между задържаните има и чужденци.

Според агенцията задържанията са станали в неделя, защото заподозрените са планирали да проникнат в територията на центъра.

В събота пък службата за сигурост на корпорацията е предала на полицията трима души, които според нея са правили незаконни снимки на същото място.

Според пресслужбата злосторниците са се качили на покрив, за да направят снимки на режимен обект, които по-късно да пусна в интернет.

При разпитите на тримата се изяснило, че за неделя 50 души планирали да нахлуят в обекта и "да извършат вандалски действия".

"Полицията ще изясни кои са те. Дали у тях е намерено нещо, което не е свързано с фотоапаратите...", каза Рогозин, цитиран от ТАСС.

"Обръщайте се към полицията, там много интересни неща са намерили. Мисля, че от тях ще се интересува не само полицията, политическата принадлежност и гражданството на някои от момчетата са интересни", добави той. 

Задържанията не са станали в периметъра за безопасност на центъра, а в по-широкия му външен периметър, на чиято площадка е бил построен стендът за някогашната руска космическа совалка "Буран".