Безработицата в САЩ неочаквано се е понижила през септември до нов 50-годишен минимум от 3,5 на сто, като работодателите са създали скромните 136 000 работни места, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на труда посочи, че въпреки хиперниската безработица, която е намаляла спрямо нивото от 3,7 на сто през август, средното почасово възнаграждение леко се е понижило. Спрямо септември миналата година средното почасово възнаграждение е нараснало с 2,9 на сто спрямо темпа на растеж от 3,4 на сто, отчетен в началото на годината.

Наемането на служители тази година е по-бавно, тъй като на фона на засилването на търговската война между САЩ и Китай световният растеж се забави, а компаниите намалиха инвестиционните си разходи. През последните три месеца наемането все пак е било на ниво средно 157 000 души, което е достатъчно за постепенно понижаване на безработицата.

Безработицата сред хората с латиноамерикански произход е намаляла до 3,9 на сто - най-ниското равнище в историята на статистиката, която се води от 1973 година.

Търговският дефицит на САЩ е нараснал през август за първи път от три месеца, след като вносът отчете по-силен растеж от износа.
Дефицитът по търговията с Китай, който е политически чувствителен въпрос, е намалял.

Министерството на търговията съобщи днес, че разликата между стойността на стоките, които САЩ купуват и продават в чужбина, е нараснала с 1,6 на сто до 54,9 млрд. долара спрямо 54 млрд. д. през юли. Дефицитът намаля през юни и юли, но на годишна основа все още отбелязва повишение въпреки опитите на президента Доналд Тръмп да го намали чрез налагане на мита върху вноса и търговската война с Китай.

Износът е нараснал с 0,2 на сто през август до 207,9 млрд. долара, а вносът - с 0,5 на сто до 262,8 млрд. д. на фона на силното увеличение на доставките на мобилни телефони. Очаква се вносът на устройствата да бъде засегнат от нови мита през декември като част от спора между Вашингтон и Пекин.

От януари до август дефицитът се е повишил със 7 на сто до 428,7 млрд. д. спрямо 400,4 млрд. д. година по-рано.

Дефицитът по търговията със стоки с Китай е намалял с 3,1 на сто през август до 31,8 млрд. долара и се е свил с 11,4 на сто от началото на годината.
Според Тръмп постоянният търговски дефицит на САЩ е икономическа слабост и резултат от несправедливи търговски практики.

Традиционните икономисти обаче твърдят, че дефицитът е продукт на икономически сили, които слабо се влияят от промени в политиката. Американците потребяват повече отколкото произвеждат и вносът покрива недостига, обясняват експертите. Устойчиво силният долар, който е поскъпнал с 1,7 на сто тази година спрямо валутите на американските търговски партньори, също поставя американските износители в по-неблагоприятна позиция на чуждестранните пазари.