Седмицата, в която в ромски махали плъзна слух, че държавата ще отнема деца, православни свещеници организират шествие за защита на българското семейство. За проявата се говори от два дни.

Според официалното съобщение с "благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий", православното свещенство от  Бургас, заедно със своите енориаши организира литийно шествие в подкрепа и защита на българското семейство днес, като събитието е планирано за 11:30 ч. 

 
"Походи за семейството" е инициатива, която вече има богат опит. През лятото шествията бяха насочени срещу "опитите за посегателство върху българските деца чрез въвеждане на джендър образование и ЛГБТ политики в образователната система", в защита на "зачитането и насърчаването на първостепенното право и отговорност на родителите за отглеждането, възпитанието, здравето и образованието на техните деца, съгласно избора и убежденията им, като това им право да бъде гарантирано във всички образователни програми" и в искане "управляващите да отстояват и защитават брака между мъж и жена, свободата и правото на България сама да определя политиката си в сферата на брака и семейството, родителските права, образованието и здравеопазването".
 

Тази седмица прокуратурата и ДАНС започнаха разследване за това кой разпространява слуховете в ромските махали. вицепрмеиерът Томислав Дончев съобщи, че има съмнения за служител в пресцентъра на военното министерство. В някои медиите беше припознат директорът на службата - Александър Урумов.

В последствие в поредица от интервюта той отрече, че е замесен и заяви готовност да даде достъп до всички си комуникационни канали - поща и профили в социалните мрежи.