Президентът на БФС Борислав Михайлов няма да подава оставка, каквато му беше поискана директно от премиера Бойко Борисов и спортния минитър Красен Кралев. Информацията е на БНР.

В петък ще заседава изпълкомът на БФС.

Ето какво гласи официалното съобщение на централата за сбирката:

"Изпълнителният комитет на БФС ще проведе заседание на 18 октомври (петък) от 14:00 ч. в Национална футболна база-Бояна. За представителите на медиите ще бъде организирана специална пресконференция от 15:00 ч. в амфитеатралната зала на централата, на която те ще бъдат запознати с обсъжданите на заседанието въпроси и решения."

Борисов и Кралев обосноваха искането с катастрофалната загуба от Англия, ниското ниво на футбола в България и расисткия скандал на стадион "Васил Левски" снощи. Те заявиха, че до оттеглянето на Михайлов държавата преустановява всякакви отношения и контакти с БФС.

"Разбира се, че няма да подаде оставка, тъй като най-малкото по законите на световната и европейската федерация, на които футболният съюз е член, държавата няма право да изисква и по няккакъв начин да се меси във футбола, коментира медийният директор Христо Запрянов пред БНР по повод исканата оставка. - В петък се събира изпълнителният комитет на Българския футболен съюз на заседание, след което ще се свика пресконференция в ранния следобед, на която г-н Михайлов ще отговори на абсолютно всички въпроси и ще хвърли светлина върху конкретния случай."

Но позицията е ясна. Лично аз, както и ръководството на футболния съюз не смятаме, че футболният съюз може да носи отговорност за хулигански прояви. Затова си има изпълнителна власт и специализирани органи. В много други държави, включително на нашия съперник от вчера, държавата е вземала изключително много мерки за изкореняване на хулиганството.

Ние можем да призоваваме, можем да правим комуникационни стратегии, можем да апелираме, можем да порицаваме, но за съжаление нямаме правомощията да се борим, да разследваме и да търсим хулигани. Затова си има специализирани органи", рече още Запрянов.

Той обясни, че БФС не е на издръжка от бюджета, както други спортни федерации - предвид казаното от премиера по-рано днес:

"За мен е малко странно наслагване на мнение, че едва ли не данъкоплатецът плаща заплатите в Българския футболен съюз. Това не е така. БФС се самоиздържа. Държавната помощ се ограничава в програма за развитие на детско-юношеския футбол, която се провежда от няколко месеца за купуване на конкретен брой топки. Абсолютно всичко го има черно на бяло, така че по принцип БФС като член на ФИФА и УЕФА… основните приходи, с които се върши оперативна дейност, са от там", добави Запрянов.

Той отказа да бъде по-конкретен за позицията на Борисов и Красен Кралев:

"Не мога да коментирам, всеки има право на мнение, премиерът има право на мнение, министърът на спорта има право на мнение… Лично аз от моята позиция няма как да коментирам тази реакция. Естествено че всички ни боли за загубата от Англия, естествено че всички много повече ни боли за това, че ни сочат с пръст, при положение че със сигурност България не е държава, известна с ксенофобия и расистко отношение. И сме доста изненадани от реакцията тази сутрин. Тепърва ще се работи по този казус."

Според Запрянов важното е, че мачът е завършил.

"Реално погледнато не е толкова важно кой какво е направил, а че мачът беше завършен. В противен случай щеше да стане нещо изключително срамно и позорно. И според мен неособено заслужено, тъй като напрежението се нагнети изключително много. Г-н Михайлов на два пъти изрази позицията си, атакува английската централа, защото в последните няколко седмици се говореше предимно за публика, а не толкова за футбол", каза той.

"Ако се докаже, а и всички видяхме кадри, естествено че това поведение е недопустимо. Колкото и смешно може би да звучи в момента и искам да похваля организационната работа на абсолютно всички, свързани с мача от страна а БФС и хората от УЕФА, тъй като благодарение на всички тях този мач се доигра."

А дали е провокация към Борислав Михайлов и БФС поведението на публиката в сектор Б?

"Нямам представа, това са спекулации. Всеки си има мнение, аз наистина нямам представа защо се случва това, тъй като все си мисля, че хората, които идват на стадиона за мач срещу толкова високопрофилен отбор, би трябвало да се радват и да създадат истински празник. Разбира се, че резултатът не е това, което всички искат, но в крайна сметка абсолютно обективно представя разликата в класите на двата отбора. Дали е провокация? Доста ще е жалко, ако наистина е така", завърши Христо Запрянов.