Преговорите за „Брекзит“ продължиха и след полунощ въпреки дадения от Мишел Барние срок на Великобритания дотогава да има споразумение, предаде Ройтерс.

Те се водиха през нощта между британския преговарящ Дейвид Фрост и екипа на Брюксел на петия етаж на „Берлемон“ - сградата, където се намира централата на Еврокомисията. В туитър бе публикувана и снимка на светещите прозорци, направена от репортер на Блумбърг. Той твърди, че преговарящите го карали на сандвичи.

Засега все още не е ясно дали Лондон може отново да избегне отлагането на „Брекзит“, насрочено за 31 октомври.

Разногласията относно „развода“ са намалели значително, твърдят дипломати. На заседанието на съвета „Общи въпроси“ в Люксембург обаче Барние предупреди, че ако споразумението не бъде постигнато в полунощ срещу сряда, ще бъде твърде късно да се изпрати за одобрение каквото и да било на европейските лидери, които се събират в Брюксел на 17 и 18 октомври.

Според Барние остават отворени митническите въпроси за остров Ирландия, въпросът за повече права на властите в Северна Ирландия и т.нар. клаузи на равнопоставеност за прозрачна конкуренция.

„Не са уредени клаузите за равнопоставеност. Нямаше да има мита върху стоките, преминаващи в Северна Ирландия, ако те бяха останали в ЕС“, каза представител на съюза пред Ройтерс.

Но макар часовникът да удари полунощ, преговорите в Брюксел продължиха. Това може да доведе до ново отлагане на „Брекзит“ - трето след референдума в Обединеното кралство през юни 2016 г.

Друг официален представител на ЕС уточни, че споразумението е „близо, но не е 100 процента сигурно“. И допълни, че все още „има части за изковаване“.

Главният проблем е ирландската граница. Става дума най-вече как да се избегне превръщането й във вратичка към единния пазар на ЕС, без да бъде установен контрол. Това би застрашило Споразумението от Разпети петък, подписано през 1998 г. и довело до край на продължилия десетилетия конфликт на остров Ирландия.

Според ирландския премиер Лио Варадкар преговорите вървят в правилна посока.

Същевременно малката северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП) настоя, че Северна Ирландия трябва да остане част от британския митнически съюз и това трябва да бъде част от всяко споразумение за „Брекзит“. За това предупреди лидерката на партията Арлийн Фостър. От ДЮП не са съгласни с идеята британската провинция да остане в митническия съюз на Обединеното кралство, но на всички стоки, пристигащи оттам на остров Ирландия, да бъдат налагани европейски мита. Мотивът е, че Белфаст няма да има думата за тях и за начина на формирането им.

ДЮП има 10 депутати в британския парламент, но те имат ключова роля в подкрепата за правителството на малцинството, оглавявано от консерватора Борис Джонсън. Предстои самият Джонсън да се срещне и да разговаря с депутатите от северноирландския партньор на торите.

Тази вечер Джонсън ще има среща и със съпартийците си в парламента, съобщи в. „Дейли телеграф“. Не е изключено тогава да бъдат обявени важни новини.