Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви отменянето на санкциите, наложени на Турция в средата на октомври след началото на военната офанзива на Анкара срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера Турция обяви, че няма да поднови офанзивата си срещу кюрдските сили в Северна Сирия след изтеглянето им от граничните райони. Президентите на Русия и Турция се споразумяха за съвместен контрол над по-голямата част от района на границата.

"Поисках от министъра на финансите да вдигне всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на турската офанзива", заяви Тръмп от Белия дом в резултат на развитието на ситуацията.

Президентът на САЩ даде да се разбере и че срещата му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган може да се състои на 13 ноември, както е планирано.

"Може да се срещнем много скоро", заяви Тръмп, представяйки стратегията си по този случай като успешна. "Животът на неизброим брой хора беше спасен благодарение на сътрудничеството ни с Турция", подчерта той.

Турската офанзива започна след като САЩ обявиха, че се изтеглят от Североизточна Сирия. Много американски конгресмени и от двете водещи партии порицаха това като изоставяне на кюрдите, съюзници на Вашингтон в борбата срещу джихадистите от Ислямска държава.
Тръмп заяви, че Мазлум Абди, командващ на съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили, му е благодарил.

Президентът на САЩ каза също, че малък брой американски войници ще останат в Сирия "в районите, в които има петрол".

"Страните от региона трябва да поемат своите отговорности и да помогнат на Турция и Сирия да гарантират сигурността на границата си", добави Тръмп.

Над 100 пленени джихадисти от "Ислямска държава" са избягали, откакто преди две седмици в Североизточна Сирия започна турската военна операция, заяви пък днес специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри цитиран от БТА. Изявлението му бе в рамките на дискусия за американската политика по въпроса за Сирия, състояла се в комисията по външна политика на Камарата на представителите на САЩ.

Може да се каже, че броят сега е над 100. Не знаем къде се намират, каза Джефри, който е едновременно специален пратеник за Сирия и специален представител в глобалната коалиция срещу ИД.

Това стана само часове, след като Тръмп съобщи в туитър за "голям успех на границата между Турция и Сирия".