Как изглежда профилът на хората, които са избрали един или друг от водещите кандидати в София.

Независимият Борис Бонев е направил най-сериозен пробив сред младите избиратели в София, традиционно това е група, която е политическа слабо ангажирана и съответно с инска електорална активност.

Една трета от вота за него идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение – средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%, сочат данните на "Галъп интернешънъл" от екзитпола в София, проведен по поръчка на БНТ, Нова тв и БНР.

Най-активните в икономически план възрасти, очаквано, подкрепят кандидати като Борислав Игнатов и Бонев. Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи.

Таблица 1

Таблицата в реален размер можете да видите ТУК.


Наред с всички останали, и при Фандъкова, и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им. Явно, и „сини“, и „червени“ имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата – докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено „червен“, се казва в коментара на "Галъп интернешънъл".

Любопитно е, отчитат социолозите, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано „женски“ вот. „По-мъжки“ е той при Джамбазки и особено при Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастовото-половата структура на общността.

Интересен е въпросът каква е партийната структура на вота за двете кандидатки и откъде могат те да търсят и получат допълнителни гласове за втория тур?

При Фандъкова той е почти изцяло изграден от привърженици на ГЕРБ. При Манолова партийният вот на БСП е около една втора. Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и пр. формации или дистанцирани от политиката хора. При Манолова (табл. 2) 8,4 на сто от вота е от хора, които са гласували единствено за нея, но не са подкрепили листа за общински съветници. 

От подкрепилите листа за общински съветници на Демократична България, за Манолова са гласували 5,9 на сто. Гласове за кандидат-кметицата са дошли и от избрали листата на ВМРО - 16,1 на сто, както и за гласували за Бонев като общински съветник - 9,3 на сто, "Атака" - 16,7 на сто и т. н.

В партиен план БСП може би не успява да достигне резултата си от евроизборите наскоро в абсолютни гласове – тогава соцпартията събра 85 хиляди гласа.

Фандъкова взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. – тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. Сега – по предварителни изчисления – гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова. При сегашната кметица на София има ясна мобилизация на партийния вот - от хората гласували за листата на ГЕРБ/СДС са я подкрепили 93,2 на сто (табл. 1).

Ясно се вижда и колко от вота на Демократична България за Борислав Игнатов е отишла при Борис Бонев. 5,5 на сто от гласувалите за листа на ДБ са подкрепили Фандъкова, 5,9 на сто - Манолова, 74,8 на сто - Игнатов и 11,4 на сто - Бонев.

Таблица 2

Възможни са минимални отклонения заради закръглявания. Таблицата в реален размер можете да видите ТУК.

Таблица 1 (хоризонтален профил) – Структура на групи гласоподаватели според вота за кмет – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Таблица 2 (вертикален профил) – Структура на електоратите на основните кандидати за кмет – сборовете по вертикали дават 100%.

Според данните на "Алфа рисърч" от екзитпола за София:

Кандидатът на "Спаси София" за кмет на София Борис Бонев е получил 20% от гласовете си от симпатизанти на Демократична България, въпреки че коалицията имаше свой участник в местните избори - Борислав Игнатов. Това показват данните на "Алфа Рисърч" от екзитпола за това кой е подкрепил различните кандидати.

Още по време на предизборната кампания в социалните мрежи започнаха коментари, че двамата са разделили вота на десните и ако са били с обща кандидатура, тя би стигнала на балотаж. Тези мнения (част от тях все по-критични) се засилиха след обявяване на първи резултати.

Но най-много от гласовете си Бонев (65%) е привлякъл от хора с политически пристрастия, различни от тези на основните политически сили в столицата. Данните показват също, че Игнатов е получил 4% от гласовете си от симпатизанти на ГЕРБ - СДС и по 2% от симпатизанти на БСП и ВМРО.

При Бонев картината е същата - 4% от ГЕРБ - СДС 4 и по 2% от ВМРО и БСП.

Хората в активна възраст между 31 и 60 години са основните избиратели и на кандидата на "Спаси София", и на Игнатов, и на Ангел Джамбазки, докато при Мая Манолова и Йорданка Фандъкова преобладават тези на над 60 години.

Бонев привлича най-много от гласовете на най-младите избиратели между 18 и 30 години - 23 %, а след него с 20% дял от тази група е Ангел Джамбазки, кандидатът на ВМРО. 13% от младите са гласували за Игнатов.

83 на сто от избирателите на Игнатов имат висше образование, със средно са 16 на сто. При Борис Бонев процентите са съответно 77% и 22 на сто. При Мая Манолова 66 на 33 на сто. При Фандъкова са по равно поделени между двете образователни категори