Наименованията на ресорите на трима бъдещи еврокомисари ще бъдат променени, обявиха днес социалистите в Европарламента.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) се похвалиха пред Клуб Z, че са постигнали победа след разговор с новоизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя приела предложенията на левицата и изпратила до социалистите „изключително положителен отговор“. Те били направени в писмо, изпратено още на 19 септември от председателката на групата Ираче Гарсия.

Променя се най-оспорваното наименование – това на гръцкия еврокомисар Маргаритис Схинас. Той е номиниран за зам.-председател на бъдещата ЕК с ресор „съхраняване на европейския начин на живот“. Думата съхраняване се заменя с „насърчаване“. Недоволство от първоначалното название изрази и сегашният шеф на Комисията Жен-Клод Юнкер. Той изтъкна, че по този начин европейският начин на живот бива противопоставян на миграцията.

Към ресора на Никола Шмит от Люксембург – „работни места“, се добавя и „социални права“, а към този на литовеца Виргиниюс Синкявичюс, който сега е „Околна среда и океани“ – „рибарско дело“.

Италианецът Паоло Джентилони, който ще отговаря за икономиката, ще поеме ангажимент и за координиране на необходимите промени, особено в настоящата структура на Европейския семестър.

Говорителят на бъдещата Еврокомисия Ерик Мамер нито потвърди, нито отрече разпространената от евросоциалистите новина, а се ограничи с думите, че ще я провери.

„Мисля, че е имало разсъждения за избора на думите. Вероятно става дума за изясняване. В някои случаи например е трябвало да се изясни докъде точно се простира ресорът, а в други - да се даде по-позитивна нотка в звученето, най-вече за насърчаването на европейския начин на живот“, заяви той в отговор на журналистически въпрос.

Все още няма отговор от Великобритания на искането на Фон дер Лайен премиерът Борис Джонсън да предложи кандидат за еврокомисар.