Привържениците на бившия президент Ево Моралес започнаха да напускат барикадите в големите градове на Боливия, след като късно снощи беше постигнато споразумение за нови президентски избори и започване на преговори да прекратяване на размириците, които отнеха живота на поне 32-ма души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Йерко Нунес, министър във временното правителство на Янине Анес, съобщи, че днес ще започне "диалог за умиротворяване на страната" между правителството и фракциите, които му се противопоставят.

"Те поискаха гаранции за сигурността си и ние ще им ги дадем", каза Нунес пред репортери.

"Ще започнем диалог, така че страната на 100 процента да бъде освободена от барикади, за да може да се умиротвори и да се върне към нормалното", каза министърът.

Минути преди това политици от Движението за социализъм на Моралес и от временното правителство съобщиха, че е постигната сделка за внасянето в Конгреса на законопроект за насрочване на нови президентски избори. Сенатор Оскар Ортис от временното правителство заяви, че споразумението ще анулира изборите от 20 октомври. Дата за нови избори още не е определена, но трябва да е в рамките на три месеца от момента, в който временното правителство пое властта след оставката на Моралес. В декларация обществени организации, подкрепящи Моралес, инструктираха своите сили да се изтеглят от барикадите, но да запазят готовност, докато Конгресът одобри закона за нови избори, което се очаква да стане още днес, първо в Сената, а после и в Камарата на депутатите.

Сенатор Шърли Франко заяви, че нито Моралес, нито неговия вицепрезидент Алваро Гарсия Линера ще бъдат допуснати да се кандидатират на новите избори. Това е съобразено с резултатите от референдума от 2016 г., който отхвърли опита на Моралес да промени конституцията, така че да му позволи да се кандидатира за четвърти мандат.

По-рано вчера преходното правителство обвини в тероризъм и подстрекателство Моралес, който е в изгнание в Мексико, като заяви, че той е организирал блокадите на пътища, целящи да попречат на доставките на хранителни продукти за големите градове.