В света се е появила нова "голяма седморка", пише в. "Файненшъл таймс".

Интересното е, че тя изпреварва класическата Г-7 по основни икономически показатели. Новината идва само ден след като бе обявено, че Пекин надмина Вашингтон в икономиката.

Новата седморка включва Китай, Русия, Бразилия, Индия, Индонезия, Мексико и Турция. Известно е, че Г-7 се състои от САЩ, Германия, Великобритания, Италия, Франция, Канада, и Япония.

Новопоявилата се седморка изпреварва старата по брутен вътрешен продукт (БВП) и по паритет на покупателната способност (ППС). Паритетът е понятие от макроикономическия анализ. Той е между две обособени географски области, например държави, и съществува тогава, когато стоките и услугите от дадена потребителска кошница могат да бъдат закупени в двете области срещу една и съща парична сума.

Икономическите наблюдатели на изданието направили извода за двете седморки, след като проучили огласен на 7 октомври доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Според документа сумарният показател на БВП по показателя паритет на покупателната способност на новата седморка възлиза на 37,8 трилиона долара. Докато при Г-7 тя е достигнала едва 34,5 трилиона. 

Докладът потвърждава също така, че според своя БВП по отношение на ППС Китай е вече първа икономика в света.

Показателят на Пекин е 17,6 милиарда долара. САЩ са слезли на второ място със 17,4 милиарда (виж таблицата).

За пример се дава фактът, че едно подстригване в китайската икономическа столица Шанхай е по-евтино от такова в Ню Йорк. При това в Шанхай цените са много високи.

Трета в класацията е Индия. Русия заема шесто място, като оставя след себе си икономически гиганти като Франция (8-о място) и Великобритания (10-о).

Разбира се, изчисляването на паритета на покупателната способност е далеч от точните науки, изтъква "Файненшъл таймс". Той обаче показва драматични промени. В момента половината от 20-те водещи страни в рейтинга на МВФ са страни с развиващи се икономики. Другата половина са от класическия "богат свят".

Девета икономика в света стана Индонезия, огромна част от чието население доскоро живееше на прага на бедността. Нигерия пък направи скок с цели десет места - от 30-о на 20-о.