Процес за отстраняване от длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп най-вероятно ще има, прогнозира днес Асошийтед прес.

Демократите, които са мнозинство в долната камара на Конгреса, или Камарата на представителите, се готвят да гласуват най-късно до Коледа т.нар. "членове за отстраняване от длъжност" (articles of impeachment) и да ги изпратят в Сената, който трябва да проведе по тях разследване и да гласува дали президентът е нарушил конституцията и заслужава да бъде свален.

В сегашния момент изглежда много невероятно 45-ят президент на САЩ да бъде отстранен от длъжност, коментира АП, припомняйки че Сената мнозинство от 53 на 47 места имат Републиканската партия на Тръмп.

Демократите смятат, че в досегашните закрити и открити изслушвания на свидетели са събрали достатъчно доказателства, че Тръмп е забавил жизненоважна военна помощ за Украйна от $391 млн. в опит да притисне украинския си колега Володимир Зеленски да нареди криминално разследване срещу най-вероятния кандидат на демократите за президент в изборите през 2020 г., Джо Байдън и срещу сина му Хънтър Байдън, който за известно време е работил в украинска енергийна компания.

Законът не позволява на президента да се възползва от помощта на чужди правителства в своята предизборна кампания. А в телефонен разговор със Зеленски на 25 юли т.г. Тръмп го моли именно за "услуга" по отношение на Байдънови.

Демократите обвиняват президента и личния му адвокат Рудолф Джулиани и в прокарването на конспиративна теория, отхвърлена от US службите, че не Русия, а Украйна се е месила в американските президентски избори през 2016 г., които Тръмп спечели срещу кандидатката на демократите Хилъри Клинтън.

Макар много свидетели и участници в събитията, както и публикуваната стенограма от телефонен разговор между Тръмп и Зеленски на 25 юли тази година, да потвърждават според демократите тези обвинения, републиканците смятат, че в тях не се съдържа нито едно пряко доказателство, потвърждаващо, че Тръмп е направил точно това. Възможно е при слушанията при процеса в Сената те да се опитат да призоват сина на Байдън и пазения засега в анонимност свидетел от службите, подал първоначалния сигнал срещу Тръмп, от който тръгна разследването. 

Близкият до Тръмп сенатор Линдзи Греъм е поискал от Държавния департамент документи за връзките на Байдънови с Украйна, съобщи АП, а друг републикански сенатор, Тед Круз, каза, че би призовал като свидетели Хънтър Байдън или подателя на сигнала.

Но и демократите не са изчерпали своите резерви. Те могат да призоват бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, който подаде оставка заради несъгласия с президента в началото на украинската афера. Говори се, че Болтън, който отказа досега да свидетелства, освен ако съд не го задължи, е бил против натиска върху Украйна. Вчера той съобщи в злъчна серия туитове, че Белия дом поел контрола над туитър акаунта му, веднага след като напуснал длъжността си и социалната мрежа му го върнала едва сега.

Днес излязоха на бял свят и документи на Държавния департамент, от които личи, че Джулиани е бил в тесен контакт с държавния секретар Майк Помпео и Тръмп, водейки очерняща кампания срещу предишната американска посланичка в Киев Мери Йованович, довела до нейното отзоваване. Йованович, която свидетелства в досегашните изслушвания също се е противопоставила на линията на Тръмп.

Републиканците могат да поискат кратък процес в Сената, за което не е сигурно, че ще им стигнат гласове, въпреки мнозинството им. Могат обаче да поискат и продължителен, разстройвайки първичните избори на демократите, при положение, че изслушванията работят по-скоро за Републиканската партия и за Тръмп.

Това би бил четвъртият опит за отстраняване на президент от длъжност в историята на САЩ. Нито един досега не е успял. През 1974 г. президентът Ричард Никсън подаде оставка, преди да се стигне до гласуване в Камарата по разследването за аферата "Уотъргейт" за незаконно подслушване на изборния щаб на демократите. Президентите Джеймс Бюканън, който е бил само разследван, Андрю Джонсън и Бил Клинтън са оправдани в процеси за импийчмънт съответно през 1860 г., 1868 г. и 1999 г.