Една от най-консервативните институции в класиката – Виенската опера, е пред премиера на първия си спектакъл, създаден от жена. Олга Нойвирт ще постави през декември адаптация на романа „Орландо“ на Вирджиния Улф, която ще дебютира на тази сцена 78 г. след смъртта си. Книгата е определяна като първия англоезичен транс роман заради неясната граница между половете.

Книгата ни връща във времето на Елизабет I, започва с представянето на 30-годишния англичанин Орландо и завършва в 1928-а с главен герой 36-годишна жена. В оперната версия действието ще продължи до наши дни и ще представи детето на Орландо. Ролята е поверена на Джъстин Вивиан Бонд, трансджендър кабаретен артист, поканен от Америка.

Операта до днес се счита за най-мизогинистичното изкуство, но и то започва да се променя, макар и бавно – световните оперни сцени все по-често канят жени композитори и режисьори, експериментира се с нови формати, отбелязва Гардиън“. В по-старите оперни театри промяната се случва по-бавно, макар и там да има опити за промяна на традиционния вкус – през 2016 г., след повече от столетие, „Метрополитън“ в Ню Йорк постави на сцената си първата опера, писана от жена. В Лондон Кралската опера даде обещание да отвори сцената си за повече режисьорки и да включи в екипа си още жени, за да даде нова перспектива на класическите творби.

Всички ключови роли в операта „Орландо“ са в поверени на жени – либретото е писано от Нойвирт и драматуржката Катрин Филу, британската режисьорка Поли Греъм ще пренесе текста на сцена, а костюмите са на Рей Кавакубо, основателка на модния бранд „Comme des Garçons“.

Площад Славейков.