Среща на четири очи за изглаждане на разногласията - Еманюел Макрон днес се среща в Елисейския дворец с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след бурните реакции, които бяха предизвикани от изказването му за "мозъчната смърт" на военната организация, която се събира в Лондон следващата седмица, пише днес Франс прес.

Държавният глава ще приеме норвежеца около обяд, "за да подготви срещата на върха на НАТО и да осигури успеха й", посочи президентството. След едночасов разговор двамата ще направят изявление за пресата, което вероятно ще се следи отблизо след смута, който предизвикаха скорошните изказвания на Еманюел Макрон сред 29-те членки на Атлантическия алианс.

На 7 ноември той разтърси обикновено спокойния свят на НАТО, заявявайки в интервю за седмичника "Икономист":

"Това, което преживяваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО."

Тогава той реагираше на решението на две от влиятелните страни в НАТО - САЩ и Турция. САЩ - защото решиха да изтеглят войските си от Сирия, без да предупредят съюзниците си, а Турция - за намесата й в Северна Сирия срещу кюрдските сили, които са подкрепяни от антиджихадистките западни сили.

"Няма никаква координация на стратегическото решение на САЩ със съюзниците от НАТО и сме свидетели на агресия, водена без координация от друг партньор в НАТО, Турция, в район, където са заложени наши интереси", изрази съжаление той.

Тази откровена критика беше незабавно осъдена от Вашингтон и Анкара, но и от Германия, Великобритания и източноевропейските страни.

Йенс Столтенберг тогава обяви, че ще отиде да се срещне с Еманюел Макрон, "за да разбера по-добре посланието му и стоящите зад критиките му причини". "Когато имаме разногласия, най-добре е да ги обсъдим", подчерта той.

"Електрошок"

Според Елисейския дворец разговорът между двамата ще обхване "най-подходящия начин на срещата на върха да се подходи към главните залози на сегашния дебат за НАТО: укрепването на единството на алианса и координацията на действията на съюзниците, спазването на основополагащите ангажименти от Вашингтонския договор (с който се учредява НАТО) и по-доброто поемане на отговорности от европейците в алианса".

До срещата на върха във вторник и сряда се очаква Еманюел Макрон да разговаря с няколко лидери, каза президентството. Той ще има и редица двустранни срещи в Лондон, където ще присъстват президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган.

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел вчера отново защити НАТО, която по думите й гарантира "свободата и мира" от 70 години, отчасти благодарение на "нашите американски приятели". "Засега Европа не може да се защитава сама", добави тя пред германските депутати, като отбеляза също, че "е важно да поемем повече отговорности".

В опит да успокоят напрежението помежду си Париж и Берлин вече предложиха на 20 ноември да се създаде експертен комитет за укрепване на политическия процес в НАТО.

Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък заяви вчера, че ЕС и НАТО не са съперници, а се допълват.

В Париж отбелязват, че констатацията на Еманюел Макрон се споделя от мнозина и че по този начин се поставя началото на дебат, по-специално, за "да станат европейците по-отговорни".

"Реакциите бяха породени най-вече от метода и формата" на думите на държавния глава, който се стремеше да предизвика "електрошок", каза дипломатически източник.

Според експерта по НАТО в Атлантическия съвет Хорхе Бенитес обаче инициативата на Еманюел Макрон е контрапродуктивна.

"Той би следвало да пледира за по-силна Европа в състава на по-силна НАТО" вместо "да жертва единството на алианса за далечната мечта за една водена от Франция независима Европа", заяви той.