Британската Консервативна партия е на път да постигне най-голямото си мнозинство в Уестминстър от 1987 г. насам. Според проучване на социологическата агенция YouGov след изборите на 12 декември Борис Джонсън ще разполага с достатъчно места, за да изведе Обединеното кралство от ЕС, предаде Ройтерс.

Експертите предричат 359 места от общо 650 - най-голям успех от победата на Маргарет Тачър преди 32 години.

Лейбъристката партия се очаква да си осигури 211 места - с 51 по-малко, Шотландската национална партия - 43 места, Либералните демократи - 13 места и Партията на Брекзит - 0.

Очаква се торите да отмъкнат 47 места от лейбъристите, 2 - от либералните демократи и 1 - от досегашния председател на Камарата на общините Джон Бъркау.

Данните са събрани от над 100 000 интервюта в рамките на седем дни.

След четири години на дълбока политическа криза, кралството все пак е на път да завърши първата крачка от напускането - Джонсън обеща да достави "Брекзит" до 31 януари.

YouGov предрече, че консерваторите ще се провалят на изборите през 2017 г. и позна - тогава торите загубиха мнозинството си в парламента и бяха принудени да разчитат на десетимата представители на Демократическата юнионистка партия, които гласуваха против сделките на Мей и Джонсън.

Според директора на YouGov Антъни Уелс на изборите през 2019 г. консерваторите ще спечелят мнозинство в парламента.

"Завръщането на Консервативната партия е по-голямо в райони, които подкрепиха напускането през 2016 г., като повечето от успехите на торите ще са в Севера и градските Западни Мидландс, както и в бивши миньорски места в Източните Мидландс", каза Уелс.

Националната статистическа служба (ONS) на Великобритания публикува данни, според които нетната миграция към Обединеното кралство е в най-ниския си размер от шест години насам, съобщи "Политико".

Съгласно последния тримесечен доклад на организацията 212 000 повече хора са започнали да живеят на острова, от колкото са го напуснали - рекорд от септември 2013 г. насам.

ONS обясни, че намалява притокът на граждани на ЕС към Великобритания.

Същевременно нетната миграция от страни извън съюза постепенно се увеличава от 2013 г. насам, най-вече защото нараства броят на кандидатите за британски университети.