Според вътрешния министър Младен Маринов в "Пирогов" не е имало нито взрив, нито паднала стена.

Това той обясни в петък в кулоарите на парламента.

„Оказва се, че няма и стена, която да е разрушена, има напукана. Най-вероятно първо е започнало горене, след което се е чуло нещо като пукот от високата температура”, каза той за тежкия инцидент, при който загинаха двама пациенти на Второ вътрешно отделение в болницата.

Маринов потвърди, че разследващите работят и по версията, че инцидентът е възникнал заради запалена цигара.

"Работим и по такава версия. Трябва да видим откъде е тръгнала искрата, тъй като при боравенето с концентриран кислород винаги има опасност от горене, и то при висока температура", каза той.

Версията за запалената цигара беше лансирана от премиера Бойко Борисов в деня на пожара в началото на правителственото заседание.

"Дано да не се окаже, че са пушили в стаята", каза той тогава.

За луксозните патрулки: това не е практика само в България, тепърва започваме

Вътрешният министър коментира и намерението КАТ да се купи 15 високоскоростни коли, всяка по 320 хил. лв.

Това било предложение на Главна дирекция „Национална полиция“ и даването на близо 5 млн. лв. щяло да подпомогне полицията да налага още по- ефективен контрол

.„В тази цена се включва и оборудването на тези автомобили. То е последна дума на техниката. Това не е практика само в България, ние тепърва започваме. На Запад тези неща съществуват от много отдавна“, твърди министърът.

С помощта на тези технологии щяло да може да се прави разпознаване на номера, на крадени автомобили, на издирвани лица, нямало да се използват само за пътна безопасност. „

"Тук се търси оперативност на екипите, от друга при констатиране на опасно поведение, то да бъде спряно незабавно, за да се преустанови възможността да настъпят обществено опасни последици“, твърди той.

„По отношение на цената Главна дирекция „Национална полиция“ е спазила процедурата. Те са два компонента – автомобили и техника. Техниката трябва да дава хоризонт, да е актуална поне за следващите 10 години. Оборудването ще позволява разпознаване на номера, няма да се използва само за пътна безопасност, а и за чисто полицейска дейност“, обясни вътрешният министър.

Пред Клуб Z в сряда Йонко Иванов от Съюза по автомото подготовка и член на консултативната комисия по безопасност на движението, която ще даде сериозната сума, обясни: 

"Когато попитахме за колосалната крайна цена на кола, ни се отговори, че 50:50 са самата кола и оборудването. Грубо казано - 150 000 на 150 000 лв.

Е, аз питам -  ракети ли ще изстрелва това оборудване? Или като онзи противоракетен щит на НАТО ще хвърля "мрежа"? Отговориха ни, че заради многото оборудване трябва допълнителен енергоизточник.

Ами, те ще изрежат в базов модел дупка за още един акумулатор и готово. Да не говорим, че и една обикновена патрулка има допълнителни агрегати, защото консумира ток, ама не струва толкова."

Младенов е скептичен за доброволческите отряди

Вътрешният министър изрази скептицизъм по отношение на предложението на патриотите в Закона за МВР да се разпише възможността доброволни отряди да контролират престъпността,най-вече ромската.

Според Маринов трябва да се помисли докъде да се разпростират правомощията на полицейските доброволци.

Разликата между доброволците и полицейските служители била в това, че униформените преминават обучение и знаят как да не позволят в дадена ситуация напрежението да ескалира.

„Всичките тези неща няма да ги има при доброволците, затова трябва да се помисли каква да е структурата и докъде да се разпростират техните правомощия. Все пак говорим за доброволчество, а не за борба с престъпността”, уточни министърът.

Маринов коментира, че държавата има органи и законодателство, което се бори ефективно с престъпността и добави, че в определени ситуации може да се ползват доброволци, както правят с ловните дружинки.

Той припомни и че възможността за извършване на граждански арест сега е недопустим акт.