След 4 месеца и 29 кръга преговори Белгия успя да сглоби правителство. За това време беше изработено писмено коалиционно споразумение от 209 страници. То ще бъде сключено днес след финален ретуш от четирите партии участнички. А в събота, ако няма разсърдили се или разцепили се в последния момент коалиционни партньори, кабинетът ще положи клетва. 

Разгеле. Такъв безценен опит ни идва серви. У нас тепърва ще се върви към преговори между партиите за съставяне на управленски изпълнителен орган. В Брюксел се получи така, че третият играч в парламента - либерал, успя да склони още други трима заедно да поемат отговорността за бъдещето на страната. И нашите като стигнат до нещо твърдо - като, например, броя на формациите, готови да управляват, ще имат поне написан надлежно документ как се прави договор между правителствени партньори.   

Някой ще каже - е, как така - това е белгийско споразумение. Ами нали и Търновската конституция е била взаимствана от белгийската. И се твърди, че преписана творчески е станала далеч по-добра. Има и още една опция. Прочутото германско споразумение. Там страниците са 185, което прави задачата още по-лесна. Или пък компилация от двете. Защото съгласете се няма смисъл да се открива топлата вода, пък и когато го правиш за първи път може да отнеме ненужно много време.

И ето какво са намислили белгийците.

Първата глава на споразумението е за заетостта и конкурентоспособността. На 25 страници надълго и нашироко и в най-конкретни детайли се обяснява точно какво ще направи правителството, за да се пребори с безработицата. Записани са и дати. Тази година това, догодина в средата - следващата стъпка. Точно и ясно. Който не е съгласен може да поиска ревизия или да се махне от коалицията. А който не спазва сроковете ще бъде мъмрен.

Следва пенсионната реформа. Тя ще се осъществява чак до 2030 г. Е, това е перспектива. И стъпва на научен труд за пенсиите между 2020 и 2040 г. И пак всичко е с точни срокове, пари, години и т.н. В края се отбелязва, че още от млада възраст всеки трябва да има възможност докато се пенсионира да следи какво става с неговите средства и колко ще получи като се отдаде на заслужен отдих. На това му се казва прозрачност.

От 33-та до 68-ма страница е отделено място за развитието на социалното дело и здравеопазването. При нас едва ли толкова малко страници ще стигнат, за да се излезе от блатото на непрекъснато (не)реформиращата се здравна система. Но пък при белгийците е описано всичко каквото трябва да се направи и със запетайките.

После следват финансите. Какви нови органи трябват, какви стари - да се закриват. Как да се борят срещу сивата икономика и укриването на данъци и т.н.

Енергетиката и околната среда и при тях са важни и затова в документа на тези теми са отделени цели 14 страници. Там се казва, че на две ядрени централи ще бъде продължен животът до 2016 г. , а после и още, но не повече от 2025 г.

Идва ред и на съдебната система и сигурността. Цели седем страници е описанието на задачите, които си поставя коалицията за подобряване работата в полицията. Има отделна глава и за пожарната. Пише какви ще бъдат разходите за съдебната система и т.н. И белгийците ще правят съдебна реформа и затова общо разделът е от 41 страници. 

В частта за данъците стриктно е записано, че ще се възстанови акцизът на цигарите и на дизела, без този използван за професионални цели. А идеята е през 2018 година бензин и дизел да се продават на еднаква цена.

Разбира се описани са и мерките за намаляване и ефективност на администрацията.

Голяма част от споразумението е посветена и на бъдещата външна политика и спазването на определени принципи, както и развитието на отношенията с други страни. 

Не е забравен и транспортът и съответната инфраструктура.

И от понеделник правителството започва работа и всеки министър слага документа на бюрото си и тръгва да го изпълнява. 

Сега чакаме и у нас да се случи нещо подобно. Нали уж сме тръгнали по европейски път.