Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала отговори на въпроси, зададени й по Закона за достъп до обществена информация, за това на чие име е регистриран домейнът й и кой осигурява сигурността на сайта cik.bg.

Подтекстът на тези въпроси е... връзка с "Ислямска държава".

Това става ясно от решение на ЦИК. Искането по реда на ЗДОИ е било отправено от варненското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), представлявано от Юлиян Чолаков. Било е подадено на 25 октомври - два дни преди първия тур на местните избори (заявленито виж ТУК - номер 307). 

"По данни от интернет, услугата уебхостинг за сайта на ЦИК се извършва от американската компания Cloudflare, Inc., чиито сървъри и центрове за данни са разположени в 193 града в 90 държави, включително Близкия изток, Москва и Пекин, и която е обвинявана в предпазването на уебсайтове като filefreak.com и justpaste.it, свързани с "Ислямска държава". За сървърите, обслужващи домейн cik.bg са посочени имена: lara.ns.cloudflare.com и bob.ns.cloudflare.com", пишат от СОПА.

Важно е да се отбележи, че CloudFlare осигурява услуги на над 12 млн. уебсайта в целия свят. В справочния сайт who.is срещу хоста на cik.bg в действителност стои "lara.ns.cloudflare.com". Такава защита обаче има и сайтът на вътрешното министерство - mvr.bg, както и този на Националната агенция за приходите - nap.bg, и на прокуратурата - prb.bg. 

Пред Клуб Z от СОПА заявиха, че мотивите им да отправят самото питане се коренят в журналистически материали още от 2015-а, в които се разказва за разкрития на "Анонимните" относно американската компания CloudFlare Inc., за която се твърди, че защитава десетки сайтове на ислямистката организация. 

Имайки предвид броя на клиентите на CloudFlare обаче, подобно обвинение по същата логика може да се повдигне и към Google или Facebook. Компанията предлага защита на сайта на всеки, който си плати и не проверява съдържанието им - което е напълно нормално. В добавка от компанията коментираха обвиненията на Anonymous, които са от 2015 г., като отбелязаха, че пазят и техни сайтове и не биха цензурирали никого.

От СОПА задават три конкретни въпроса "с оглед заостряне на вниманието върху защитата на сайта на ЦИК за предстоящите избори":

1. На чие име е регистриран домейнът cik.bg.

2. Ползва ли ЦИК услугите на американската компания Cloudflare, Inc. за поддържане на функционалността и осигуряването на сигурността на сайта cik.bg - да или не. Ако отговорът е да, откога, от кого, на какво правно основание и при какви финансови и технически условия е сключен договорът, с или без обществена поръчка.

3. На територията на Република България, на територията на Европейския съюз или извън територията на Европейския съюз са разположени сървърите с данните от сайта на ЦИК и под чия юрисдикция се намират. В тази връзка гарантирана ли е и по какъв начин сигурността на изборния процес, националната сигурност и националната киберсигурност.

От организацията мотивират искането си за достъп с това, че информацията е от обществен интерес, "тъй като се цели не само прозрачност на дейността на задължената по ЗДОИ ЦИК, но и разкриването на данни за корупционно мотивирана заплаха за изборния процес, националната сигурност и измяна или национално предателство".

ЦИК се е произнесла по искането. И то е отказ.

Комисията признава, че искането е подадено по всички технически правила, но в същото време заявява, че въпросите нямат касателство към "обществения живот в Република България" и на това основание постановява отказ.

"От фактическа и правна страна разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от ЗДОИ дефинира като обществена по смисъла на закона всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. Комисията, счита че исканата информация няма обществен характер,  тъй като не касае данни за обществения живот в страната, нито данни за дейността на ЦИК", мотивират се от изборния орган.

И допълват:

"В случая поставените въпроси касаят информационната сигурност на ЦИК, в изпълнение на своите функции като държавен орган и предоставянето на исканата информация би се отразило неблагоприятно на изборния процес, като част от националната сигурност."

От СОПА казаха още, че че вече са обжалвали отказа на ЦИК пред Върховният административен съд, който предстои да излезе с решение.