Руският природен газ за България вече няма да идва през Украйна и Румъния, а през Турция. Това обявиха министърката на енергетиката Теменужка Петкова и шефовете на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Нововъведението е от 1 януари 2020 г. и договореностите с "Газпром" и "Газпромекспорт" вече са факт. Мотивът - смяната на входната точка за доставка на газа щяла да доведе и до икономии и по-изгодни цени за българските потребители, обяви Петкова. 

Размерът на икономиите ще е в размер на около 80 млн. лв. на година, стана ясно по време на брифинга в енергийното министерство. По думите на Петкова това е до 5%, като се разбра, че причината е предимно спестяване на транзитни такси през Румъния, които неотдавна бяха повишени.

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов предложението за промяна на входната точка за доставка на газ за България, която вече ще е Странджа-2, е била предложена от руската страна. Промяната в договора с "Газпром" не засяга количествата газ, които ще се доставят. 

На въпрос какво се случва с договора за транзит на газ към страни като Гърция и Северна Македония и той ще продължи ли по трасето през Украйна, Малинов отвърна, че това зависело от решението на държавите потребители, а родната газопреносна инфраструктура е подготвена за различните варианти. 

Русия отдавна иска да прекрати транзита на природен газ през Украйна. Строежът на газопроводите "Северен поток"-2 и "Турски поток" е част от този план. 

Входната точка за руския газ през Турция стана възможна покрай инвестиции в газопреносната мрежа, свързани именно с "Турски поток", чието разклонение през България за Сърбия и Унгария само български политици, начело с Бойко Борисов, наричат "Балкански поток". 

Това, което не се разбра по време на пресконференцията днес, е какво ще стане със съществуващите в договора за транзит на газ с "Газпром" до 2030 г. клаузи. Документът предвижда, че до края му страната ни трябва да получава транзитни такси за доставка на природен газ и за Турция. Годишно "Булгартрансгаз" получаваше от руската държавна газова компания около 140 млн. лв. за този пренос. 

Газов хъб "Балкан" започва да функционира като борса

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов съобщи още, че от 2 януари 2020 година ще стартира борсова търговия с газ.

„В изпълнение на енергийната стратегия на България, одобрена от Народното събрание, считано от 2 януари 2020 година „Газов хъб Балкан“ е готов да представи платформа за двустранна търговия с подтърговия или така наречената брокерска услуга. Тя ще позволи да се направи една значителна стъпка към либерализацията на природен газ в България, и която ще позволи всички сделки до 1 година да се извършват на платформата на „Газов хъб Балкан“ , разработен с канадската компания „Трейпорт“, каза Малинов.

Така нареченият „Балкански поток“ се строи

„Строителството на газопровода „Балкански поток“ (става дума за "Турски поток", както е известен проектът - б.р.) върви с  много ускорени темпове. Движим се съобразно клаузите в договора. Към настоящия момент се работи на трасе от приблизително 150 километра, разделено на три участъка. Към настоящия момент са доставени 17 539 броя тръби, или това са тръбите за 215 километра от трасето и в момента по него се работи“, каза в отговор на въпрос за дейностите по строителството на газопровода министър Петкова.

„Работи се с пълни темпове и много сериозна амбиция всичко това, което сме поели като ангажимент в рамките на договора да бъде изпълнено“, добави Петкова.

Неотдавна президентът на Русия Владимир Путин остро разкритикува България, че се бавела със строежа, докато Сърбия вече обяви край на строителството на тръбите на нейна територия. Те трябва да се свържат през територията на България с турската част от газопровода. Тогава българските власти, отново с участието и лично на Бойко Борисов, обясниха, че няма никакво забавяне, строи се усилено, а обществената поръчка е била забавена от обжалвания, защото е била много прозрачна и проведена по всички правила. 

Това, което бе пропуснато в разказа е, че търгът бе обжалван веднъж след като "Булгартрансгаз" обяви саудитската компания "Аркад" за победител, което не се хареса на другия участник - консорциум с руско участие. В последствие "Булгартрансгаз" изненадващо отмени решението си за избор на изпълнител и поиска да се сключи договор със първоначално загубилия кандидат. Последва обжалване от "Аркад". 

Смяната на изпълнителя обаче не мина през КЗК. В крайна сметка строител е саудитската компания, но с доставчик на тръби - руският участник в конкуретнтия консорциум.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ от своя страна уточни, че над 110 км от полосата е подготвена за строителство, заварени са тръбите на територия от над 35 км, като по участъка тече проверка за качеството на заваръчните дейности.