Осем милиарда долара. Толкова за загубили играчите на световните борси, които са заложили на къси позиции за спад на цената на акциите на компанията за електромобили Tesla. Данните са обобщени от фирмата за финансови анализи  S3 partners, цитирани от бизнес изданието на CNN, и представляват интересна извадка за резултатите от многократно предричания край на визионерската империя на Илон Мъск. 

Иначе акциите на Tesla следват няколкомесечен сериозен ръст и към момента достигат цена от 442 долара за акция, което е увеличение с цели 150% спрямо най-ниската си точка през 2019 година. През юни те се сринаха до малко под 180 долара за акция и много от борсовите спекуланти решиха да играят за практически крах на компанията. Самата схема, по която те губят, носи пък допълнителни печалби на компанията на Мъск. 

Залагащите на т.нар. къси позиции предполагат, че цената на една акция на определена компания ще намалее в определен период от време. Ако обаче тя се покачи, преди те да са излезли от сделката, са задължени да купят акции на по-високата цена. 

От данните, изнесени от CNN, става ясно, че само за първите два дни - продавачите на къси позиции са загубили над 700 млн. долара в опит да предрекат намаляване на цената на акциите на Tesla. Въпреки тежи надежди обаче - добрите резултати на компанията по производството и ускорената дистрибуция генерират все по-големи печалби. 

Самият Илон Мъск неколкократно е коментирал опитите на борсовите играчи да подкопаят стабилността на компанията, както той нарича действията на продавачите на късо. Според него това са злонамерени действия, които целят в крайна сметка да прекъснат достъпа на Tesla до капиталовите пазари, като свалят изкуствено цената на акциите. Преди две години той дори заплаши да свали компанията от борсите, за да я предпази от "спекулантите".