През ноември миналата година легендата в печатния хардуер Xerox обяви, че иска да купи друга ключова компания - HP (някога Hewlett Packard). Налице обаче беше проблем - кандидат-купувачът е с три пъти по-малка пазарна стойност от "покупката".

Оферта все пак дойде с помощта на външни инвеститори, но съветът на директорите на HP отхвърли предложените 33 млрд. долара. 

Сега от Xerox имат нова оферта след диалог с някои от най-големите акционери на HP по отношение на стратегическите ползи от сделката. В крайна сметка вероятно ще се случи по-скоро сливане, и то с цел оцеляване - от 2014-2015 г. насам и двете компании отбелязаха сериозен спад в растежа и приходите.

 

От Xerox са осигурили допълнителни 24 млрд. долара от Citi, Mizuho и Bank of America - една японска и две американски инвестиционни банки. Така се надяват да покажат на акционерите в борда на HP, че са способни да осигурят още капитал за сделката. Но освен това така показват, че могат да направят и "враждебно" поглъщане на акциите без съгласието на борда.

Предстои лична среща на изпълнителния директор на купувача Джон Висентин с ръководството на HP.