С уговорката, че това трябва да е законодателно уредено от депутатите, правителството подкрепя идеята БНТ2 и БНТ3 да бъдат свалени от т.нар. мултиплекси. С други думи – да не се разпространяват вече ефирно. 

Това заявиха от финансовото министерство пред Клуб Z, както и генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков. По думите на Кошлуков така биха се спестили около 5-6 милиона лева на бюджета, като сега най-често тези пари не са предвидени в субсидията на обществената телевизия за всяка година. Така задължението се прибавя към дефицита й, който в края на 2019-а достигна близо 70 милиона лева – колкото е и субсидията на медията. Периодично правителството отпуска средства за погасяване на задължения към НУРТС, но това става с отделни постановления на Министерския съвет, т.е. по усмотрение на кабинета.

От думите на Кошлуков се разбра и че има принципно съгласие между БНТ и частните телевизии обществената медия да не излъчва реклама, която и сега е ограничена и като времетраене, и като излъчване в определени часови пояси. Но за сметка на това телевизията ще иска тези около 7 милиона лева приход на година да бъдат калкулирани в бюджета й. 

Ще се настоява и да не й бъде забранено продуктовото позициониране. „Няма да изкараме пари от него, но поне Съветът за електронни медии да не ни глобява“, посочва директорът на обществената телевизия.

Все още обаче няма яснота относно схемата на финансиране на телевизията. Както е известно, работни групи и към Министерство на културата, и към парламента разработват промени в Закона за радиото и телевизията, в т.ч. за промяна на модела на финансиране на медията. Засега от МФ отхвърлят предложенията на левицата субсидията на обществените медии да е промил от Брутния вътрешен продукт.

Спираш им заплатата, пада цялата култура

И днес на Кошлуков му се наложи да обяснява за решението за сваляне на предаването „Умно село“, което вървеше в ефир 21 години. Това той направи в ефира на управляваната от него телевизия, в компанията на директора на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин. Двамата трябваше да съобщят за връщането на телевизионния театър на екран, а Кошлуков – и за новите предавания.

„Има едни хора, на които като им спреш заплатата и пада цялата култура в държавата. Вече го знам тоя номер, наясно съм. Ако взимат някой лев, културата върви – иначе медиите рухват, свободата на словото изчезва“, заяви генералният директор на обществената медия, навярно визирайки и един от първите скандали с появата му в телевизията като програмен директор – с предаването „Денят започва с култура“. 

Не коментирам продукта – брилянтен е. Но 20 години един и същи човек прави едно и също предаване, в една и съща телевизия. Идеята е да развиваме и нови. Какъв договор да направим – за 40 години?“, посочи още в отговор на писмото от над 40 интелектуалци, протестиращи срещу свалянето на „Умно село“.

По думите му БНТ няма нужда от външни продуценти за предавания, базирани на документалистика и очерци, защото сама, в сравнение с частните телевизии, има вътрешна експертиза. „Ние в момента имаме толкова предавания за култура, колкото телевизията никога не е имало“, твърди.

Седем джуджета и една Снежанка

И като доказателство двамата с Донкин анонсираха проекта за завръщане на телевизионния театър в ефир. 

„Аз искам да направим сътрудничество с културните институции. Ние не сме видеооператори на сватба – да, ще снимаме театри, но ако ме питате мен, трябва да направим разказ за театъра. Трябва да имаме 10 минисерии за народния театър. Първа серия: лека възстановка, спира карета, рединготче, Вазов влиза. Той е влизал, там е бил, гледал. Втора серия: Фердинанд, студенти дюдюкат. Народният театър е част и от политическата история, не от културната. Същото трябва да стане и с операта, и с балета, и с историческия музей“, разказа за визията си Кошлуков.

На въпрос колко би струвало едно такова нещо, Кошлуков и Донкин в един глас отвърнаха: „Ми скъпичко е“. Но Донкин обоснова нуждата с културната памет, давайки за пример и студенти в Академията, които не знаели кой е Наум Шопов.

„Вижте, бюджетът ни е джудже и техния е джудже. Но като съберем и операта и седемте джуджета, и Снежанка ще дойде. Ако оптимизираме нещата, ако направим публично-частно партньорство, ако стане наистина продуценти и започнем да търсим пари, ще го сглобим“, посочи Кошлуков.

Нов сезон, нова програма

Кошлуков представи и нови предавания в ефира - на 15 януари стартира разследващо предаване "Следите остават" с Богдана Лазарова. Още този уикенд - 11 и 12 януари започва и репортерската рубрика "След новините". Тя ще се излъчва след централната емисия "По света и у нас", а първото й издание ще е за водната криза в Перник.

Скоро в ефира на БНТ зрителите могат да очакват и новото развлекателно шоу с водещ музиканта и продуцент Добрин Векилов – Дони.

Друга от новостите в обществената телевизия е стартирането на стажантска програма "БНТ Академия", която ще даде възможност за обучение на млади кадри от НАТФИЗ, Софийския университет, УНСС, НБУ.

„Искам да го направим, да го разпишем като учебна програма. Проведохме разговори и с Европейския съвет за радио и телевизия - EBU, за да дойдат и техни обучители“, посочи Кошлуков.