Емил Димитров, известен със звучния си прякор Ревизоро, е предложението, одобрено от управляващата коалиция да замести като екоминистър, намиращия се в ареста Нено Димов.

Някои наблюдатели вече описаха ситуацията на управленската рокада като "от трън, та на глог".

Експертизата на Димитров точно във все по-чувствителните политики на опазването на околната среда и водите не е съвсем ясна, но той е доказал през десетилетията своето високо ниво на адаптивност към динамично променяща се среда, т. е. способността си да оцелява при различни икономически и политически обстоятелства.

Димитров става министър като представител на квотата на "Обединените патриоти" по схемата "няма кой друг" - Искрен Веселинов е твърде ценен в парламента, а сегашният заместник в МОСВ Николай Кънчев не желае поста.

Последно кадровият потенциал на малкия коалиционен партньор в кабинета блесна при оставката като вицепремиер на Валери Симеонов. Овакантеният от него пост беше зает от Марияна Николова, чието основно качество беше (и продължава сякаш да бъде) дълбоката анонимност на личността ѝ.

Емил Димитров ще бъде на другия полюс на разпознаваемост. И кариерно разнообразие.

Той е от Перник. В момента е депутат от "Обединени патриоти" като гражданска квота на ВМРО от Шуменски избирателен район.

Председател е на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в парламента, член е и на правната комисия.

Роди се звезда

90-те години са времето, в което изгрява звездата на ревизора. Според биографичната му справка Димитров е завършил първо Института за музикални и хореографски кадри. След това работи именно като хореограф - през 1980 г. в ДКТ-ЦТПР - дирекция "Мероприятия в чужбина. После записва да следва във ВИАС (сегашният Университет за архитектура, строителство и геодезия), след една година се прехвърля във Висш икономически институт "Карл Маркс" (сегашният УНСС). Кара и следдипломна квалификация в школата на МВР. Специализирал е: "Финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите" и "Финанси, отчетност и контрол" в Института за следдипломна квалификация към УНСС. По-късно завършва и право в Югозападния университет.

От 1993 до 1999 г. работи в Министерството на финансите. Става ревизор на годината за работата си по зърнената криза по времето на кабинета на Жан Виденов и се налага като медийна звезда - разобличител на корупционни схеми. За направената от него ревизия на Държавния резерв и бартерите нефт срещу зърно по времето на червеното правителство, е награден като ревизор № 1 за 1997 г. Малко след това е уволнен от министър Муравей Радев за направената пак от него ревизия на митниците, където той разкрива нарушения по време и на правителството на Костов. 

На медиите дължи и прякора си Ревизоро след няколко зрелищни акции в края на 90-те години.

Граждански активист

За известно време след това се отдава на граждански активизъм в "Гражданско общество срещу корупцията". И става едно от лицата на движение "Гергьовден" на Любен Дилов-син. След като на власт идва НДСВ през август 2001 г. е назначен от тогавашния финансов министър Милен Велчев за шеф на Агенция "Митници". Когато поема поста, Димитров обявява, че той и екипът му са четирима срещу 4000. Започва масови проверки и уволнения в митниците и не се задържа дълго на поста си. През 2002 г. правителството сключва консултантски договор за митниците с английската фирма "Краун Ейджънтс" и Димитров подава оставка, в която пише "Поради несъгласие с управлението на българските митници да бъде поверено на частна английска фирма".

След което за един доста дълъг период от време се отдава на писането на книги, посветени основно на разобличаване на дейността и практиките в митниците. Работи като финансов ревизор в държавни учреждения и консултант в одиторска фирма, както и като юрисконсулт. В медиите се изявява като критикар на различните правителства като поддържа впечатление, че е много добре осведомен, пази важни тайни и развива нерядко и конспиративни сценарии.

По време на първия кабинет "Борисов" атакува активно тогавашния шеф на митниците, вече покойния Ваньо Танов, с основния лайтмотив, че генералът не разбира нищо от тази основна държавна структура, която самият Ревизоро е оглавявал сам по-малко от година.

"Ревизирал кламерите"

″Димитров махна 400 души, после съдът ги върна на работа и им бяха изплатени по десет заплати обезщетение″, коментира тогава по повод на обвиненията на Димитров Танов като се зарича "повече на този глупак да не отговаря″, защото, ето какво се получавало: "Той ходи в една медия и приказва, на другия ден аз ходя в друга и му отговарям, после той идва в тази, аз отивам в другата и така до безкрайност″...

″Защо го наричат Ревизора? Защото е ревизирал листите и кламерите. А защо го уволниха и какво е правил оттогава″, казва тогава Танов, като допуска умисъл в поведението на Димитров - атакува, защото не е бил назначен за зам.-шеф на митниците.

Медийната активност на Ревизоро продължава още няколко години. През 2012 г. той споделя например:

"Министър, който сред служителите на Агенция "Митници" е известен с прозвището "трите милки" (бел.ред. жаргонна дума, означаваща милион), ще спечели от преместването на институцията в Русе.

Той не споменява името на въпросния министър, но добавя, че в кабинета си имал "зоокът за кучето на любовницата си".

"То е някакъв малък помияр, който вкарват през топла връзка и заден вход", поддържа разговора Димитров.

Кариерата на бившия финансов ревизор минава на ново ниво, когато става депутат от "Обединени патриоти" (от гражданската квота) в две поредни народни събрания.

Парламентарен "лобизъм"

През 2018 г. Димитров е обвинен от лидера на НФСБ Валери Симеонов в тежък лобизъм в полза на големите производители и търговци с горива, защото именно той е двигател на конфликтните промени в регулациите на търговията с горива. Макар и вицепремиер по това време, Симеонов лично се включва в протестите на малките търговци. По-късно от признанията на самия Ревизоро става ясно, че законът е писан в Министерството на икономиката, като му е бил даден за внасяне като народен представител. Така и не се изяснява защо не е минал през Министерския съвет, който също има законодателна инициатива. Разликата между проектите на МС и на НС е, че за вторите не важи изискването за едномесечно публично обсъждане.

Димитров е главно действащо лице и в друг скандал - т. нар. поправка Домусчиеви, която беше внесена в парламента през 2018 г. Срещу нея отново застана Симеонов, като я нарече "лобистка", целяща да опрости близо 60 млн. лв. на приватизаторите на "Български морски флот" - братя Домусчиеви заради неспазване на ангажимент по приватизацията.

Изменението е невиждано до момента показно по парламентарни "врътки". То тръгва с безобиден текст на колегата на Димитров от "Атака" Николай Александров. В последния възможен момент обаче Ревизоро внася в деловодството допълващ предложението на Александров текст и така в цялост вече се отворя вратичка за опрощаване на дълга. Това предизвика напрежение между партиите във властта, а лидерът на НФСБ дори заплаши да напусне управляващата коалиция заради поправката. В зала Ревизоро понечи да оттегли предложението си, но председателят на правната комисия тогава, сега министър на правосъдието - Данаил Кирилов обяви това за невъзможно. Президентът Румен Радев наложи вето, а заради обществените реакции управляващите се видяха принудени да отменят поправката - под давлението на премиера Бойко Борисов. Това е и единственото вето на Радев, минало досега през парламента.

Емил Димитров сам се похвали, че е водил преговорите с бившия главен прокурор Сотир Цацаров за поста на председател на КПКОНПИ. 

"Все пак аз съм синя каска. Ако беше някой от ДПС (да говори с Цацаров), щяхте да кажете това е Пеевски, ако беше от БСП пък - Корнелия Нинова си назначи председател", каза той.

Ревизоро е и сред вносителите на кандидатурата на бившия вече главен прокурор за шеф на антикорупционната комисия.  

Изборът на Емил Димитров и оставката на Нено Димов трябва да минат тази седмица през парламента - в едно гласуване.