Днес, на 27 януари, Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за шестнадесети пореден път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. 

Церемонията се състоя в Националната художествена галерия. Наградата бе връчена в четири категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Социален ангажимент“ и „Стартъп компания“. Общо 27 бяха номинираните предприятия.

Големият победител в престижната категория "Голямо предприятие" стана „Кауфланд България“. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и Митко Василев, главен управител на ГБИТК, връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Ана Кастрева - представител на компанията. 

Призът отива при "Кауфланд" заради огромната мрежа от качествени магазини в цялата страна, продължаващите инвестиции с фокус върху иновациите и заради намерението на компанията да продължи да инвестира в допълнително удвояване на екипа. Освен това - до момента компанията инвестира близо 12 млн. лв. в енергийна ефективност, борба с пластмасата за еднократна употреба и доброволчески и партньорски проекти за опазване на околната среда. Като част от цялостната политика за устойчиво развитие „Кауфланд България“ развива и дарителството. През 2019 г. печели  приза „Най-голям корпоративен дарител“.

В категория „Малко и средно предприятие“ Наградата на германската икономика получи „Лигна Груп“. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България и д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив и представител на ГБИТК в Пловдив, връчиха наградата на управителите Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова.

„Лигна Груп“ кандидатства за наградата след една успешна 2019 г., свързана с реализацията на проекти с различни клиенти на пазара в Германия. 

В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Лидл България“. Тим Курт, президент на ГБИТК, и Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха наградата на Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на „Лидл България“.

Причината - фокусът на компанията върху опазването на околната среда, обществото, качествените продукти, добрите служители и работата с бизнес парньорите.

В новата четвърта  категория „Стартъп компания“, акцентираща  върху развитието на стартиращите компании в България и тяхната иновативна дейност, Наградата на германската икономика получи „Девелиот“.  Кристоф де Мил, изпълнителен директор – Финанси на ОББ АД и иновационен лидер на KBC Груп в България, и г-н Димитър Димитров, председател на специализираната комисия „Техника, технологии и иновации“ към ГБИТК, връчиха отличието на Мирослав Гечев, управител на „Девелиот“.

Компанията е разработила три иновативни проекта: мрежа от станции за наблюдение на качеството на въздуха в градските райони, устройство за дистанционно отчитане на водомер и станцията за дистанционно наблюдение на нивото на водата. За 12 месеца от създаването си имат 11 партньори по целия свят, 3 завършени проекта (от които 1 е международен), повече от 20 са в процес на стартиране. Следващата цел е да оптимизират техните операции, да разширяване глобално.

„Важно е да отбелязваме успеха на компаниите и да ги назоваваме по име, не само заради приноса им към икономиката, но и заради това, че служат като положителен пример за бъдещи инвеститори в България“, каза Митко Василев, главен управител на ГБИТК, при откриването на церемонията.

Според президентът на Камарата Тим Курт пък - наградите на германската икономика са добър знак и шанс да се покажат фирмите, които в тези трудни и динамични времена успяват да устоят.

Според посланика на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн Наградата на германската икономика е свидетелство за качеството на двустранните икономически отношения. Посланикът подчерта ролята на ГБИТК за сключването на споразумението с германските здравни каси.

Специално участие на събитието взе и вицепремиерът Томислав Дончев, който обясни, че а необходими още усилия, за да се подобрят условията за правене на бизнес и живот в България.

„И тук има още много работа, която да свършим по отношение на редуциране на административните режими, и по отношение на образованието, и по отношение на инфраструктурата. Имаме много общи предизвикателства - рискове от рецесии, търговски войни. Наред с това имаме големи предизвикателства – икономическата трансформация, претенцията България да произвежда все по-сложни и скъпи неща и единствената причина инвеститорите да идват в България да не са ниските разходи, а други уникални предимства, които имаме. Това би трябвало да е акцент в политиката на страната в следващото десетилетие“, заяви още Дончев.