България няма да приеме еврото и ще се откаже от членството си в еврозоната, ако някоя държава членка, Дания или ЕЦБ поиска от нас да променим курса на лева спрямо еврото от досегашния такъв. Това обяви днес на брифинг пред медиите финансовият министър Владислав Горанов, който беше в компанията на гуверньора на БНБ Димитър Радев. 

Решението се наложи заради експлоатирания публично страх, че евентуална промяна на този курс може да доведе до девалвация на лева и до стопяване на спестяванията на българските граждани. Потенциалната възможност за промяна в курса и последвалите притеснения дойдоха заради предложение за ремонт на Закона за БНБ, направено миналата седмица от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според експертите нейната поправка е техническа и без нея не можем да влезем в т.нар. чакалня на еврозоната. Така че, по думите на Горанов, въпросният текст ще остане в закона. 

Промяната, която дава мандат на преговарящите да станат от масата, дори промяна да бъде поискана от партньорите, ще бъде записана като решение на Народното събрание, но няма да бъде имплементирана в Закона за БНБ. 

"Приемаме допълнителни гаранции, че българските власти в лицето на министъра на финансите и управителя на БНБ, които и да са те, ще имат фиксиран мандат да поддържат позицията, че българския лев към еврото е непроменен."

Идеята е съгласувана с всички политически партии, като единствено БСП е отказала да подкрепи проекта, защото искат да бъде записано в Закон, а не през решение на НС. Според гуверньора на БНБ Димитър Радев - решението е адекватно и потвърди думите на Горанов, че така се дават допълнителни гаранции за сигурност. 

Припомняме, че вчера премирът Борисов поиска евентуална промяна в курса да става само със санкцията на парламента. 

Горанов коментира лаконично и другата скандална тема от последните дни - тази с "Националната лотария" на Васил Божков.

На въпрос дали министерството на финансите не носи отговорност за несъбраните стотици милиони в хазната, а не само Комисията по хазарта, той отговори така:

"Хазартните оператори са под надзора на Комисията по хазарта. Таксите се администрират отново от нея. Те плащат корпоративни и други данъци, но таксите се събират от Комисията. Министерството на финансите има правомощия само да назначи председател на Комисията, другите членове са от Министерството на правосъдието, ДАНС и НАП. Държавният орган (бел.ред. - ДХК) е единственият, който контролира и лицензира".

Относно възможността дали държавата може да си събере сумите със задна дата, Горанов заяви, че е много вероятно Държавната агенция за финансов надзор да издаде акт за установяване на публично вземане и след акт на на данъчните да се опита да си върне загубеното.

Малко по-късно парламентът гласува България да не участва в ERM2 при различен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Проектът на решение е подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Той бе подкрепен от 140 депутати, двама бяха против, е 66 се въздържаха.