Бъдещето на "Левски" отново изглежда в облаци покрай събитията, разтърсили държавата с повдигнатите обвинения и ареста на бизнесмена Васил Божков. Преди година той стъпи на "Герена". И с появата му и приетия план за стабилизиране на клуба бъдещето изглеждаше обещаващо.

Този път сме пред нова ситуация. Сегашното положение не прилича на случаите в последните години, в които едно ръководство предаваше щафетата на друго, преди да е станало наистина тежко. 

Остават десет дни до подновяване на шампионата и първият мач е срещу ЦСКА-София. Това е изцяло в сянка. Левскарите се вълнуват какво е бъдещото за техния любим отбор.

Ето вариантите и възможностите пред "Левски" - засега повече като хипотези.

"Левски" остава на сегашното положение

Трудно е да се повярва, че Васил Божков още дълго ще продължи да е собственик на клуба. По-точно неговият вицепрезидент в "Нове холдинг" Георги Попов, който e притежател на 86,6 процента от акциите и шеф на Надзорния съвет. И двамата са задържани в ОАЕ и не е ясно кога ще бъдат върнати. 

Божков, на когото са повдигнати 7 обвинения и е разследван от прокуратурата за още престъпления, включително за убийства, изнасилвания, рекет, пране на пари, укриване на данъци и т.н., заяви пред "синята" общност, че ако "Национална лотария" загуби лиценза си за лотарийни игри, няма да може повече да финансира "Левски".

Онзи ден Димитър Ганев, изпълнителен директор на "Национална лотария", каза за "Дарик", че смята да "направи всичко възможно" финансирането към "сините" да не секва. Добави, че друг е въпросът дали това ще може да става с парите, с които е ставало досега. В клуба има средства, той ще започне нормално пролетния дял от шампионата.

"В момента работим и докато работим, всичко ще е наред", рече Ганев.

Въпрос на време е промените в Закона за хазарта да бъдат приети на второ четене в парламента, скоро след което братя Ганеви ще загубят печелившия си бизнес. Или поне огромна част от дейността си.

А и едно е да финансираш клуб като "Левски" със спонсорски договори, друго е да си собственик. Кой ще взема важните решения? 

По начина, по който се случват нещата, изглежда, че "Левски" ще има пари да завърши първенството. Нататък става сложно.

Шефът на Efbet Цветомир Найденов вече изяви желание да се върне на "Герена" като основен спонсор, заявявайки, че в тази си роля е давал по 1,2 млн. лева годишно в близкото минало. Това е далеч от парите, необходими на "Левски" и за месец. По думите на изпълнителния директор Павел Колев, "сините" се нуждаят от 1,5 - 2 млн. лв. месечно, като тук влиза и погасяването на дългове.

В нощната си акция с плакати и транспаранти из София "сините" показаха, че Найденов, от чийто сигнали до медиите и прокуратурата започнаха проблемите на Божков, никак не е желан на "Герена". Те знаят най-добре дали това е заради драмата с благодетеля им или заради афишираната привързаност към ЦСКА. По отношение на второто не бива да са така придирчиви, тъй като и Димитър Ганев е фен на ЦСКА, сам го е заявявал в миналото, получавал е награди от Димитър Пенев...

В крайна сметка парите нямат цвят, въпросът е да текат.

Нов собственик. Или собственици?

Пак се спрягат потенциални кандидати, които няма да могат да откажат, ако държавата ги призове "да помогнат". Левскарите не искат моделът бащица да продължава, но за момента - при това управление, състояние на икономиката, пък и на футбола, няма как да избягат от този модел.

Отново се заговори с "Левски" да се ангажира хотелиерът Румен Чандъров, собственик на "Септември" и детско-юношеската школа ДИТ. Чандъров се ползва с авторитет и доверие в сектор "Б" - най-малкото той поне е левскар, пък и успешен бизнесмен. За негово идване на "Герена" се говореше преди влизането на Васил Божков, а и преди това.

Любопитно е, че наскоро синът на хотелиера - Асен Чандъров, беше освободен от "Левски", след като го привлякоха през лятото. Халфът се завърна в клуба на баща си, а той изрази публично недоволство от Петър Хубчев.

По информация на Клуб Z се обсъжда и вариант с повече от един благодетел, за да може да се формира приличен бюджет. Доколко обаче в България работи модел с колективно начало в управлението и въобще във всичко?

На "Герена" влиза синдик и "Левски" отива в долните дивизии

Този вариант отново започва да надвисва над снагата на стадион "Георги Аспарухов". Той не изключва казусите, свързани със собствеността, защото все някой трябва да издържа клуба.

Единият вариант е "Левски" да не получи лиценз за новия сезон в професионалния футбол и да играе във "В" група, като стартира и процедура по несъстоятелност. С приемне на оздравителен план. Ще останат да висят едни милиони към кредитори и това е най-голямото предизвикателство пред следващия собственик. Нещото, което спъва и потенциални мераклии да придобият акциите.

По груби сметки дълговете на "Левски" с днешна дата са над 20 милиона лева.

Има и път през ликвидация на сегашния клуб и рестарт "на чисто" - или от А областната софийска група, или с тире, подобно на ЦСКА-София, и някакъв short cut с обратно влизане в елита ни. Или без излизане изобщо. Нищо чудно и това да видим - отново. Колкото и да мислиш, че си видял всичко в българския футбол, той винаги те изненадва. Но Борислав Михайлов вече не е на ръководен пост в УЕФА, че да ни замазва бакиите.

"Левски", оле, никога с тире"

Така вече скандират "сини" фенове. И пишат - в нощта на тихия си протест. Те биха могли да се противопоставят на такъв вариант - така, както не го направиха повечето (и организирани) запалянковци на ЦСКА. Думите и надписите са едно, действията - съвсем друго.

Левскарите може и да са единодушни по този въпрос (така изглеждаха и цесекарите), но и много разединени в момента. Това пролича и от реакциите им едни към други покрай случващото се с Васил Божков.

Защо вариантът "акциите да са си при вас" не работи

Ясно е, че онези, които обичат "Левски", има за какво да се безпокоят. Но и те самите носят вина за състоянието на клуба си. Защото много от тях са апатични и ги няма редовно на стадиона.

Поради това казаното от Бойко Борисов - да си вземат акциите, и да участват в издръжката на отбора си по примера на "Реал" (Мадрид) и "Барселона", просто няма как да влезе в употреба. Какво искаше да каже премиерът - дали беше подхвърлена реплика или има подтекст, ще разберем скоро.

Въпросът е, че този модел не работи в България. Щеше да работи, ако на всеки домакински мач имаше поне по 10 000 зрители, ако перото "търговия с фенски стоки" генерираше средства, ако се продаваха хиляди сезонни карти, ако се плащаше членски внос и т.н. и т.н. Фенът е истински силен на стадиона, там се чува гласът му, там помага и на своя клуб.

Не на жълтите павета или във фейсбук пред клавиатурата.

Феновете на "Левски" все още имат възможност да ни опровергаят - още в началото на футболната пролет след дни. Ако повече са на стадиона, то тогава следващият собственик и държавата (реалният бащица в прословутия порочен модел) ще има върху какво да се замислят. 

Ако ли не - да се сърдят най-вече на себе си.