Масаб Хасан Юсеф е трябвало да бъде лидер на "Хамас". Баща му, Хасан Юсеф, е основател на екстремистката организация, и неин лидер на Западния бряг. Но след като бива прибран от израелското разузнаване, Масаб изоставя каузата и се превръща в израелски шпионин.

"Отнеха ми наследството," казва Юсеф-младши пред репортерката от Си Ен Ен Кристиан Аманпур. "От този момент нататък не сме разговаряли."

"Взех някои решения при трудни обстоятелства, и вярвам, че бяха перфектните решения," казва още Масаб.

Неговата невероятна история - и тази на израелския агент, който го е обърнал срещу "Хамас" - е основна тема на новия документален филм "Зеленият принц".

"Когато прочетох книгата на Мосаб "Синовете на Хамас", осъзнах колко малко всъщност знаем за организацията," разказва режисьорът Надав Ширман. "Знаем за "Хамас" от репортажите, заглавията във вестниците, но няма по-задълбочена литература или филми по темата. И наистина интересното е, че Масаб е син на лидер от организацията, така че идва от сърцето на тази култура."

"Той е бил огледан да бъде следващият лидер. И сега съзнанието му се е променило и развило в процеса на работа с Израел, най-лошият враг на неговите хора в момента - и това е изумително," казва още Ширман.

Във филма Юсеф разказва, че да работиш с Израел за хората от неговата култура е "най-срамното нещо" - по-лошо от това "някой да изнасили майка си".

"Когато започнах да работя за Израел, бях мотивиран от жажда за отмъщение, защото бяха арестували баща ми, когато бях много малък, и бях мотивиран от много омраза," разказва пред камерите Масаб. "Но после осъзнах нещо - ние сме едни и същи, и се изправяме пред едни и същи проблеми."

"Очите ми се отвориха и започнах да виждам, че атентаторът самоубиец не прави разлика между американец, или израелец, между християнин или мюсюлманин. Той не се интересува за собствения си живот. И тези хора трябва да бъдат спрени".

Гонен Бен Ицак, агентът на Шин Бет (израелското военно разузнаване), който е "обърнал" Масаб, описва това като изкуство - в което трябва да откриеш слабите му точки.

"Гонен всъщност започва откровено като манипулатор. Той иска да използва Мосаб в полза на правителството, на системата, за която работи," разказва Ширман. "Но в крайна сметка, се обръща срещу Шин Бет, срещу системата, и поема огромният риск да се довери на Мосаб. И Мосаб поема риска да му се довери. И двамата започват да работят извън своите системи и... това е невероятно!"

Юсеф се отрича от Исляма и става християнин. Покрай новият възход на фундаментализма, войнствената, сунитска организация ISIS, Аманпур го пита какво мисли, като вижда тези "мутации на Исляма, отвличащи цели общества и цели светове."

"Мисля, че проблемът е в ислямските книги. Тези хора са вдъхновени от тях. Нека видим например Пророка - и не искам да обидя никого - но той обезглавява хора. Нали знаете, използва меч, започва военни кампании. И тези хора искат да следват неговите стъпки, искат да създадат ислямска държава и да освободят света, но всъщност го унищожават," отговаря Мосаб.

Решението, според него, се крие в това хората да разберат колко разрушително е насилието за човечеството.

"Толерантността, разбирателството, диалога, и прошката са единствения начин да оцелеем," заключва бившият принц на "Хамас".