Всеки ученик трябва да разполага с 2 квадратни метра пространство в класната стая. Това предвижда проект на Министерството на образованието и науката (МОН) за стандарта във физическата среда в училищата и детските градини. За децата в забавачките осигуреното пространство трябва да е 5 квадрата. На тази база ще се определя колко ученици може да бъдат приети в дадено училище или паралелка. За най-разпространените размери на класни стаи това означава, че могат да поемат 24 деца. Има обаче и училища с по-малки помещения и според директори при това положение те ще бъдат ощетени откъм финансиране, тъй като парите се отпускат на брой ученици.

Създаване на такъв стандарт е заложен в училищния закон, който действа от четири години. Чиновниците обаче се бавеха със създаването му, защото бе ясно, че това ще породи проблеми за доста училища.

С документа се дава срок от 10 години за привеждане на класните стаи и помещения в забавачките в унисон с новата норма. Ако става дума за сграда, която е паметник на културата - помещаващото се в нея учебно или детско заведение ще може да бъде освободено от изискванията, но само с позволение на министъра на образованието.

Във всяко училище ще трябва да има кабинет на психолог, ресурсен учител, както и компютърни кабинети с поне 15 компютъра, гласи още проектодокументът. Като идеи за модернизация се препоръчва на директорите да бутат стени между стаите и да слагат подвижни прегради, за да могат да ги реорганизират за по-малки и по-големи групи от деца.