Нова общност за знание и иновации (ОЗИ) ще стартира през 2022 г., обяви Мария Габриел – еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тя говори след заседание на Съвета по конкурентоспособност в Брюксел.

Общността ще бъде в подкрепа на културните и творчески индустрии.

ОЗИ са част от Европейския институт за иновации и технологии, известен като EIT. Общностите представляват тясно интегрирани партньорства, обединяващи изтъкнати представители на висшето образование, научните изследвания и стопанската сфера около важни теми като например борбата с климатичните промени или устойчивите енергийни източници.

Предстои стартирането на две такива общности, уточни Мария Габриел.

Съветът прие частичен общ подход по Стратегическата иновационна програма на EIT. Постигнато бе и споразумение относно международното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите.

Предвидени са нови действия в подкрепа на развитието на предприемачески и иновационен капацитет на висшите учебни заведения и тяхната интеграция в иновационните екосистеми. Според Мария Габриел това ще допринесе за трансформацията на университетите в посока на предприемачеството и компетенциите на бъдещето.