Лидерите на Русия и Турция започнаха преди малко внимателно наблюдавана от света среща в Москва в опит да намерят решение на кризата в Северна Сирия, където войските им се приближиха опасно до пряка конфронтация.

Русия и членката на НАТО Турция подкрепят  със свои войски съответно правителствените сили и бунтовниците срещу тях, чийто последна крепост е северната провинция Идлиб. 

В началото на срещата руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за гибелта на над 30 турски войници в Идлиб от удари на силите на Дамаск. Путин каза, че след като понесли тежки загуби, войските на съюзника му, сирийския президент Башар Асад, са обстрелвали райони с бунтовници и не са знаели, че в тях има и турски войници. 

"Трябва да обсъдим задълбочено с вас цялата ситуация, създала се към днешния ден (във връзка със събитията в Идлиб), за да не може нищо подобно вече да не се повтори и за да не допуснем то да разруши руско-турските отношения, към които ние - и аз зная, че и вие също - се отнасяме много внимателно и които ценим", каза Путин.

“Благодаря за топлото посрещане. Ние предложихме да направим тази среща в Турция, но понеже сте много зает с поправките на Конституцията, приехме поканата ви дойдем в Москва”, отговори Ердоган. 

“Ситуацията в региона е много изострена. Целият свят гледа тази среща. Мисля, че днешните ни дискусии ще помогнат да облекчим ситуацията. Нашите отношения са в най-високата си точка - в отбраната, търговията и пр. Вярваме, че трябва още да подобрим отношенията си”, добави той.

Ердоган отвори границите на страната си към Европа за бежанците и мигрантите в нея, които по турски сведения са 3,7 милиона. Той обоснова решението си с новия наплив на бежанци от Идлиб. Според медийни съобщения сраженията са прокудили от родните им места над 1 милион души в провинцията.

Десетки хиляди мигранти се струпаха на гръцко-турските сухопътни и морски граници в опит да влязат в Европа, предизвиквайки ново обтягане на отношенията между Анкара от една страна и Атина и Европейския съюз от друга.