В българския парламент преобладават депутатите, които са приятели на Русия и Китай. Това става ясно от сайта на Народното събрание. Групите за приятелство с тези две държави са най-големи.

По принцип парламентарните групи за приятелство са по-скоро неформални структури. Те не са регламентирани в парламентарния правилник и няма ограничения за членуване в тях. Членството в тези групи понякога е повод за задгранични командировки. А се използва и за политически внушения. Преди дни Антон Кутев (БСП) изтъкна, че групата за приятелство с Русия е най-голяма. И призова нейните членове да подкрепят предложение на БСП, свързано с отпадането на санкциите.

В групата за приятелство с Русия членуват 115 депутати. За сравнение депутатите от управляващото мнозинство, в което влизат ГЕРБ и "Обединени патрити", са 116. Тази група има двама съпредседатели - Антон Кутев (БСП) и Красимир Велчев (ГЕРБ). Зам.-председател е Веселин Марешки, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров също бе неин зам.-шеф, докато се подвизаваше като депутат. Групата за приятелство с Русия се радва на изключително височайшо присъствие. В нея членуват Даниела Дариткова, лидер на ПГ на ГЕРБ, Корнелия Нинова, лидер на БСП, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

В групата за приятелство с Китай членуват 81 депутати, а неин председател е Димитър Бойчев (ГЕРБ). От лидерите в тази група членуват Нинова и Карадайъ.

На почетното трето място е групата за приятелство със САЩ, в която влизат 69 депутати. Неин шеф е Джема Грозданова (ГЕРБ), а Нинова и Карадайъ също са членове.

Сред големите групи е тази за приятелство с Германия, в която членуват 55 депутати. Неин председател е Даниела Малешкова (ГЕРБ), а лидерът на ДПС също е част от групата. В групата за приятелство с Италия членуват 53 депутати. Tя се ръководи от Кристиан Вигенин (БСП).

46 депутати членуват в групата за приятелство със Северна Македония. Председател е Борис Вангелов (ОП), а Нинова членува в групата. Почти толкова са и членовете на групата за приятелство със Сърбия - 44. Тя се ръководи от Георги Свиленски (БСП).

44 са членовете и на групата за приятелство с Азербайджан, която се ръководи от Хамид Хамид (ДПС). На голям интерес се радва и групата за приятелство с Япония, чиито шеф е Станислав Иванов. В нея членуват 41 депутати.

Най-малки са групите за приятелство с Еквадор и Либерия, в които членуват по трима депутати. Четирима са в групата за приятелство с Литва. По петима души са в групите за приятелство с Афганистан, Бангладеш, Латвия, Нигерия. По шестима са приятелите в парламента на Босна и Херцеговина, Ирак и Камбоджа. Алжир, Естония, Пакистан и Финландия се радват на интерес от по 7 души. В групите за приятелство с Кипър, Ливан, Тунис и Уругвай членуват по 8 депутати. А приятелите на Дания, Египет, Малта, Словакия, Тайланд, Узбекистан, Чехия и Чили са по 9.