Европейският футбол не е само коронавирус тези дни. Снощи "Ливърпул" отпадна от Шампионската лига - още на осминафиналите, и оваканти трона. Друг е въпросът кой и как ще го заеме при тези условия, но това е друга тема.

Оказва се, че за първи път под ръководството на германския треньор Юрген Клоп "червените" не успяват да преодолеят съперник в елиминационната фаза (в два мача на разменено гостуване) на турнира. Те са били победители в предишните 10 сблъсъка. Снощи "Атлетико" спря тази серия след 1:0 у дома и 3:2 след продължения на "Анфийлд".

Също така "Ливърпул" за първи път в ерата на Клоп падна у дома в Европа. За последно това се бе случвало през октомври 2014 г. "Ливърпул" не бе отпадал толкова рано в Шампионската лига от 2006 г. насам. Тогава губи и двата мача от "Бенфика" на осминафиналите.

За първи път в историята на турнира в продълженията се вкарват четири гола. Английският отбор реализира за 2:0 и се виждаше победител, но "дюшекчиите" се разписаха три пъти за 23 минути за детронацията му.

А героят на вечерта Маркос Йоренте се нарежда до Серхио Агуеро в историята на "Атлетико" - двамата единствени са вкарвали два гола в Шампионската лига, влизайки от скамейката.

Днес в медиите много се коментира игровото поведение на тима на Диего Симеоне. Някои определят аржентинеца за гений - справил се е с най-силната атака в света, при това в две срещи. Други наричат дефанзивния стил на мадридския тим "архаичен" и "грозен".

Сред критиците на Чоло и тима му е и Юрген Клоп.

"Аз съм напълно доволен с нашата игра, заяви Клоп пред телевизията "БТ спорт". - Много е друдно да се играе срещу такъв съперник. Търся точните думи. Не мога да си обясня защо толкова качествен тим играе по този начин. Могат да играят модерно, но предпочетоха да се затворят и да заложат на контраатаки. Разбира се, че разбираме това, но остава лошо чувство.

Също така съм наясно, че не мога да губя, особено когато играчите ми са дали всичко и са се представили добре срещу толкова силен съперник, който се бранеше в две редици с по четирима. Да, в предишните два сезона имахме и късмет в някои моменти, все пак два пъти поред стигахме до финала. Но този път всичко беше срещу нас в решителните моменти."

"Ливърпул" загуби четири от последните си шест мача във всички турнири. Допусна първо поражение във Висшата лига за повече от година, отпадна за Купата на Футболната асоциация и Шампионската лига, но е почти сигурен шампион. Въпрос на дни е да подпечата първа титла в Англия от 30 години, стига първенството да продължи.

А испанската преса се захласва по подвига на "Атлетико" на "Анфийлд".

"Героично", е голямото заглавие на мадридския в. "Марка" на фона на снимка на Йоренте.

"Лудост", тръби барселонският "Мундо депортиво".

"Слава за "Атлети" на "Анфийлд", ликува "Ас".

А каталунският "Спорт" на черен фон обръща внимание на това, че коноравирусът най-вероятно ще прекрати преждевременно футбола в Европа за този сезон.