Мнозина доскоро твърдяха, че дигиталният достъп до произведения на изкуството вреди на нормалния социален живот. Сега обаче спасението е онлайн, където вече можем да гледаме опери, концерти, театрални спектакли, да се разходим виртуално в галерия. По време на карантина културата е по-достъпна от всякога – солидарни с принудителната изолация на човечеството, някои от най-авторитетните световни институции предоставят безплатно своята продукция.

С жестове към публиката се включиха и редица родни културни институции. Сред първите бяха актьорите от общински театър „Възраждане“, които още на 10 март играха пиесата си „Вуйчо Ваньо“ пред празен салон, но със зрители онлайн. Гледаха ги над 3600 души едновременно. В същия ден примерът им бе последван от Варненската опера, която стриймваше на живо спектаклите си. Преди това на 8 март – датата, на която коронавирусът официално пристъпи границите ни, Софийската филхармония обяви, че вместо концертите в зала, които отпадат, ще излъчва записи на свои концерти от минали сезони.

Предлагаме ви селекция от български театрални спектакли, концерти и опера, които може да гледате от дома си.

Театър

Освен „Вуйчо Ваньо“ „Възраждане“ пусна за гледане във фейсбук и „Ало, ало“. Стриймването е безплатно, но всеки, който желае, може да подкрепи театъра, като си купи билет. Постановките може да се гледат на страницата Streamer.bg в социалната мрежа, специализирана още преди пандемията във видеозаснемане и излъчване. Към момента няма обявени нови заглавия с онлайн премиера.

„Сфумато“ още повече улеснява зрителите си, като не само излъчва във фейсбук по един запис на старо свое представление седмично, но и го качва в канала си в ютюб за свободно гледане. На 19 март бе онлайн премиерата на „Апокриф“ от 1997 г. с режисьори Маргарита Младенова и Иван Добчев. На 26 март е излъчването на „Зимна приказка“ от 2011 г., постановка на Маргарита Младенова, отличена с три награди „Аскеер“, включително за режисура.

За рождения ден на Крикор Азарян (1934–2009) на 15 март Младежки театър „Николай Бинев“ излъчи безплатно „Три сестри“, един от последните му спектакли. Видеото все още е налично в платформата „Вимео“, след като от институцията се отказаха от първоначалните си планове да качат постановката за ограничен срок от 48 часа. По техни данни към 20 март 2020 г. над 15 хил. зрители са се възползвали от възможността. Заради големия интерес във фейсбук страницата на театъра може да се намери и филмът „Трябва да се живее“ от поредицата „Умно село“, който показва процеса по работа над спектакъла.

Към онлайн достъпните институции се включва и Нов театър НДК, които на 25 март ще излъчат „Антихрист“ по едноименното произведение на Емилиян Станев. Постановката започва в 19 ч. и е с участието на Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев.

Във варненския драматичен театър стартираха кампанията „Театърът чете“ – всеки ден на страницата им във фейсбук се появява по един клип, в който избрани актьори четат или рецитират любимите си произведения.

Актьорът Георги Златарев предприе лична кампания, озаглавена „Топлина по време на карантина“, в която всяка вечер от 20,30 ч. от страницата си във фейсбук рецитира българска поезия.

 

 

Музика

Софийската филхармония продължава практиката си да споделя записи на свои концерти – в програмата предстои излъчването на два от тях. На 26 март в страницата им във фейсбук предстои изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски със солист цигуларя Светлин Русев, а на 27 март – Концерт за цигулка номер 2 и Втора симфония на Рахманинов със солист Дино Имери.

Свои стари концерти излъчва и радиооркестърът. На 25 март в страницата на симфониците във фейсбук ще бъде излъчен концерт, посветен на легендарния български цигулар Георги Бадев, изпълнен на 10 юни 2019-а. Солист е Светилин Русев, диригент – Марк Кадин. Записът тръгва в концертния час 19,30. В програмата ще прозвучат още цигулковите концерти от Бетовен и Брамс.

Софийската опера отвори архивния си фонд и на 20 март излъчи в страницата си във фейсбук балета „Корсар“ от Адолф Адам. Записът е от 2017 г. На 21 март бе показана операта на Жул Масне „Дон Кихот“, запис от 2009 г. На 22 март във фейсбук дебютира и операта „Джоконда“ на Понкиели. Това е и най-старият запис – от 1999 г., в главните роли са Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Видеата вече не са активни, а за нови заглавия следете страницата на Операта в социалната мрежа.

На страницата на Streamer.bg може да се гледа безплатният концерт на D2 от 20 март, част от инициативите #ЖивотВкъщи и #АзОставамВкъщи. На 27 март в платформата на Urbo от 21 ч. ще започне концертът на „Остава“. Също като при изпълнението на D2 билетите не са задължителни, но всеки, който желае да помогне на изпълнителите, може да плати цена за виртуален билет от 10 лв.

Редица други попизпълнители също приканиха почитателите си да си стоят вкъщи чрез музика в социалните мрежи – Графа започна „Музикален дом“ с видеа от домашното си студио, Орлин Павлов качва кратки записи с изпълнения от гаража си.

 

 

 

 

Литература

Книгите са другото достъпно забавление на хората под карантина – още в първите дни издателство „Нике“ пусна безплатното онлайн издание „Убий мухата“ – сборник с разкази на Йордан Радичков. Междувременно за книжните издания продължава да се плаща, но значително по-малко. Заради неработещите книжарници в цялата страна издателствата призовават да поръчвате книгите си директно от техните сайтове, където може да се възползвате от отстъпки, значително надвишаващи промоциите на книжен панаир.

"Площад Славейков"