В началото на 2019 г. една китайска компания излезе с първия гъвкав смартфон на пазара -  Royole Flex Pai. Производителят на гъвкави дисплеи, работещ от години върху технологията, пусна на CES 2019 устройство, което повече приличаше на прототип, изкаран от тестовата лаборатория по погрешка.

Flex Pai беше впечатляващ като хардуер и бе първият смартфон със сгъваем дисплей, но имаше ключови недостатъци - огромния радиус на сгъвката, заради който изглеждаше като папка с особено дебел гръб. От Royole признаха с половин уста, че в някаква степен пускат устройството, за да са първи. После Samsung, Huawei и Motorola представиха далеч по-полирани смартфони.

Днес обаче бе представен Flex Pai 2, който вече изглежда като сериозна конкуренция на големите имена на пазара. Радиусът на сгъвката вече е 1 мм вместо 3 мм, иначе е въоръжен със същия 4:3 7,8-инчов дисплей, който издържа 200 000 сгъвания. Видимата сгъвка в средата на екрана също е намалена.

По дизайн той напомня на Huawei Mate X - в сгънато положение двете части на екрана сочат навън за разлика от Samsung Galaxy Fold, при който големият екран се скрива и се ползва втори по-малък външен дисплей.

Новият екран е и с по-добра яркост, контраст, покритие на цветовата гама и ъгли на виждане. Всичко това е подкрепено от по-добър чип.

"Под капака" е новият Qualcomm Snapdragon 865, в момента най-мощният чип на пазара, както и бърза оперативна памет и 5G модул. Royole се хвалят и с подобрен софтуер - в първия модел заложеният Android реагираше бавно и тромаво на сгъване и разгъване.

Може би най-добрата новина е, че компанията влиза в партньорство с далеч по-опитните в смартфоните ZTE, т.е. технологията им за гъвкави дисплеи може да се появи скоро и в повече и по-достъпни устройства.

Не е ясно все още кога Flex Pai 2 ще излезе за продажба и на каква цена.