Банковата тайна трябва да падне. Ако това стане, ще се дръпне завесата на задкулисието в България. Това заяви Божидар Данев от Българската стопанска камара пред Нова телевизия, а мнението му бе подкрепено от други двама известни икономисти - Кольо Парамов и бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров.

Според Данев само така може да се разплете сложния възел около КТБ и да бъдат разкрити всички свързани лица, които са виновни за аферата.

Така ще станат ясни връзки между политици, представители на съдебната власт и медийни собственици, които имат пряко участие, аргументира се той.

Според Кольо Парамов резултатите от одита, който установи необходимост от обезценка на 4,2 млрд. лева активи на КТБ, са автогол във вратата на шефа на БНБ Иван Искров.

Реално от 2012 г. за КТБ не е съществувал никакъв надзор. Фиктивни отчети са заверявани без проверка, което показва липса на каквато и да е банкова чест, каза Парамов.

Според Валери Димитров одитът е показал, че в КТБ са били нарушени всички изисквания на разумното банкерство и че са допуснати много лоши практики. Той посочи, че 82 фирми, свързани с Цветан Василев са получили кредити за 3,5 милиарда лева, за които реално липсва обезпечение.

И тримата икономисти се обединиха около позицията, че оттук насетне няма спасение за КТБ и че лицензът на банката трябва да бъде отнет. 

Какво стана със стрес тестовете на банковата ни система? Нали беше в отлично състояние. Става дума за гигантска лъжа, коментира Божидар Данев. Според него в Управителния съвет на БНБ или са лъгали умишлено, или са замитали следи. Третата, невероятна според Данев възможност, е в централната банка да работят непрофесионалисти.

Според Валери Димитров е добре банките в България да допълнят липсващите средства във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащането на гарантираните суми до 100 000 евро. Според него недостигът ще е по-малко от 1,6 милиарда, тъй като в банката имало много депозити на свързани лица и депозити с индивидуално договорени високи лихви. Тези влогове реално ще изгорят.

Огромният проблем на банковата ни система са заемите към свързани лица т. нар. "инсайдерски кредити". Те бяха в основата и на банковите фалити пред 1996 г., посочи проф. Димитров.