Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение с месец. Предложението е срокът, обявен с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г. 

Това се казва в съобщение от пресслужбата на Министерския съвет. 

За целта обаче парламентът трябва да се събере и да гласува предложението, като все още не е ясно кога може да се случи това предвид случая с инфектиран депутат. 

Към момента има 412 установени случая на положителни за COVID-19 лица у нас, като 10 души починаха, а излекуваните са 20.

Податки за удължаване на извънредното положение имаше през изминалите дни - началникът на Оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски посочваше, че пикът се очаква около Великден, от медицинския съвет към МС заговориха за Гергьовден, а вицепремиерът Томислав Дончев посочи вчера, че се надява кризата да премине в края на май.

Мотивите на правителството са следните:

"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

 

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания. 

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната." 

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, е бил внесен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет. Първоначалният срок бе 13 април.