Не умисъл, а "евентуална умисъл".

Тази теза поддържала прокуратурата, за да обвини 22-годишния Кристиан Николов, който връхлетя с джипа си върху спрелия на светофар журналист Милен Цветков след употребата на наркотици и причини смъртта му. 

"Разяснението" направи главният прокурор Иван Гешев в поредно пространно интервю - в случая за Нова тв. А то се наложи, след като прокуратурата преквалифицира обвинението срещу Николов в умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков. Това предизвика светкавична реакция: обвинението е така преквалифицирано, че умисъл да не може да бъде доказана. Николов ще се измъкне от правосъдието, а накрая виновни в обществените очи ще са не прокурорите, а съдиите.

Няма как да не знаеш, че ще убиеш

В отговор Гешев заяви, че обвинението се позовава на научен труд на небезизвестния Гешев предшественик Никола Филчев, като "безспорен авторитет в наказателното право". "В книгата си "Въпроси на наказателното право и съдебната практика" той изследва подробно субективната страна на убийствата и на телесните повреди", посочи Гешев и в този смисъл даде тълкувание на обвинението срещу Николов: не можело да не знаеш, че ще убиеш човек, когато се качиш зад волана след употреба на опиати. Това било "евентуален умисъл".

"В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка. Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост.

Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч?

Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици", разказа Гешев.

За арабите нулите нямат значение

Гешев не отговори на въпроса "Защо точно сега?" прокуратурата започна да повдига обвинения на "силните на деня" от десетилетия - като Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, Васил Божков. Този въпрос бил станал по думите му "рутинен". А на констатацията "нещо ви бягат в чужбина обвиняемите", реши да се шегува:

"В рамките на шегата ще кажа: това, че някой бяга, е индикация за чиста съвест."

Последният "беглец" - точно преди повдигането на първите 7 от общо 11 обвинения, е Божков, когото засега безуспешно прокуратурата се опитва да екстрадира от Обединените арабски емирства. И по този повод Гешев заяви, че в богатите арабски страни нулите нямат значение.  

"Решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме изключително добри отношения с арабските страни, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност и нулите нямат значение", заяви той. 

И уточни, че значение имали обвинения в убийства и изнасилвания (Божков се сдоби с такова за убийства, води се разследване и за изнасилвания).

В сферата на съдебната психиатрия

Гешев коментира и публикации, според които пратил "емисари" да приберат "по другия начин" Божков, а те се върнали безславно, ето така: "творческо изчерпване в средите, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата".

"С подобни твърдения навлизаме в сферата на съдебната психиатрия. Как си представяте следното: да изпратя двама тежко въоръжени ръководители на отдели във ВКП – на уважителна възраст, с граждански полет. Те да кацнат в Абу Даби, да направят опит да отвлекат Божков, полицаите там да има кажат, че понеже са прокурори, ще ги пуснат да си тръгнат. И двамата да се приберат у нас, пак тежко въоръжени с граждански полет. След това г-н Борисов да се притесни от това, което съм направил, да изпрати храни за Абу Даби, а те, за да компенсират, да ни върнат фурми. Как си представяте всичко това?", резюмира Гешев.

Да не загубим войната заради политиците

Гешев се впусна и в така любимото си напоследък разграничаване от политиката и критика на властта. Това направи в коментар за мерките на държавата за справяне с коронавируса. В резюме: не осъществявала контрол, клатушкала се, а заради политиците можело да изгубим войната: 

"Мерките бяха до голяма степен навременни, но не бе осъществен цялостен контрол върху спазването им. Над 90% от гражданите ги спазват. Има една малка част, която по принцип мрънка за всичко, и трета група, която използва пандемията, за да извлече политически, икономически, репутационни ползи. И тук не са виновни българските граждани. Виновна е държавата, защото нейна работа е да приложи мерки и закони спрямо неспазващите правилата.

Получава се едно клатушкане – две крачки напред, една назад, днес има маски, утре няма… Надявам се да не загубим войната срещу коронавируса заради българските политици. И не, те не са ми криви, изпитвам към тях това, което масово изпитват гражданите."

Иначе по въпроса с анонсираните проверки на приватизационните сделки - които са с отдавна изтекла давност, Гешев заяви, че "политиците трябва да приведат законите в такъв вид, че да може да се търси наказателна отговорност". С други думи - да изменят Конституцията.

Откровена лъжа

Гешев коментира и системата за случайно разпределение на дела, като пак заяви, че била въведена под натиск - "на един бивш министър на правосъдието, който сега рязко е получил амнезия и казва, че няма нищо общо с казуса" (Христо Иванов, б.р.). Но всичко било видимо на сайта на ВСС. В протоколите, качени там, "се вижда кой е опитал да отложи одита на тази система през 2017 г. с мотива, че не е нужно да се дават 5000-7000 лв.".

"Откровена лъжа е, че в хода на този одит не е бил констатиран нито един случай на манипулация на дела. Това изобщо не е било предмет на този одит. Предмет на този одит е бил дали системата има уязвимости и именно той е установил един куп такива", каза още главният прокурор.

Това му твърдение е любопитно на фона на публичното говорене преди това, в т.ч. до близкия до възгледите на Гешев министър на правосъдието Данаил Кирилов. В коментар за БНТ по въпроса със системата Кирилов обяви, че "има сигнали за разпределение на дела от странни места по света", в т.ч. от "екзотични острови и от други действително странни места". Като преди това пък от БНТ съобщи, позовавайки се на свои източници, че имало данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България - с намек към председателя на движение "Русофили" Николай Малонов и съдия Андон Миталов - посочен впоследствие от САЩ като корумпиран.

След всичко това обаче се оказа, че одиторите на системата не са установили истински пробиви - защото не им е било вменено да търсят такива.