"Аргументите ни срещу отслабване на мерките са съвсем обективни. Ако България преди се движеше в едно относително плато, с един съвсем незабележим пик в началото на април, след това спадане на заболеваемостта до след Цветница - не го казвам манипулативно, но това е факт - сега виждате накъде вървим."

Това обясни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, показвайки в понеделник сутрин графики на заболеваемостта от коронавирус на дневна и на седмична база с цел да се види, че броят на заразените расте. 

"Всяко струпване на хора и всяка предпоставка за това води до повишаване на епидемиологичния риск. Това е част от дискусиите ни и споровете с правителството - ние казваме, че винаги когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви могат да са последиците. Като излязат хората по парковете - ще се влоши ситуацията, това ще стане", допълни той по повод новата ситуация, в която от днес със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в парковете са разрешени разходките на семейства с деца от 9,30 до 18,30 ч., а преди и след тези часове е позволен индивидуалният спорт (без ползване на спортни площадки и съоръжения - б.р.).

Ген. Мутафчийски припомни, че на теория движението на хора на открито не е толкова опасно, но даде пример как има ясни "печални резултати" след два проведени футболни мача - в Италия и в Испания, където при проследяване на веригите на заболели от коронавирус е установено, че те стигат и до България. 

"Ние имаме по-либерален режим на контактуване и излизане от съседите ни. И виждате кривите - в Гърция, където е напълно затворено, има днес само 11 нови случая. В Сърбия заради повишение на броя на заразените за 4 дни е напълно забранено излизането въобще", уточни шефът на щаба. 

След това даде пример с проучване от Харвард и т. нар. Пътна здравна карта на Европа: 

"Има едно много хубаво проучване от истинския Харвард – как ще се живее с коронавирус. Има диаграма на живота ни с пикове и спадове на болестта. Вероятно ще живеем по този начин до измислянето на ваксина или надеждно лекарство. Животът трябва да продължи, въпросът е на каква цена.

В Пътната здравна карта на Европа най-важният сред акцентите за отхлабване на мерките е това дали здравната система може да понесе удара при увеличение на броя на пациентите.

Израел акцентира повече на броя на свободните интензивни легла. И там, и по света, и в България се наблюдава тенденция – 80% от случаите протичат леко и могат да се лекуват в домашни условия. Въпросът е доколко здравната система издържа да лекува останалите."

Ген. Мутафчийски съобщи още, че неделя не е най-показателният ден за това как върви епидемиологичната обстановка, тъй като не се правят толкова много проби, има и лаборатории, които изобщо не са подали данни за последното денонощие, което значи, че такива не са набирани. Това обаче е нормално поради липсата на достатъчно вирусолози в отделни области. Разлика има и в тестването:

"Днес при около 300 теста 18,4% са положителните. В предишните дни при по-голям брой тестове - около 1100 на ден, имаше цели групи изследвания без нито един положителен резултат. В понеделник, вторник, сряда винаги има повече направени тестове и картината е различна", каза той.

От щаба се опитват и да изчистят субективността при набирането на проби и да работят за активността на местните здравни власти в издирването на случаи. Където има т. нар. заспиване в определени области (като Търговище и Разград например), се обръща внимание "да ги разръчкаме да търсят по-активно".

Другият акцент на внимание са областите, които са много "разбудени", където препоръките са към активно туширане на възникналите огнища.

Щабът няма функция да проверява дарения

НОЩ няма нито вменена функция, нито капацитет да прави или иска проверки на дарения. Така ген. Мутафчийски отговори на въпрос по публикация на "Биволъ", че дезинфектантите от пратката от Обединените арабски емирства били токсични и с наличие на метилов алкохол.  

"За дезинфектантите – знаете каква дискусия имаше в САЩ. По принцип те са токсични. Дали има метилов алкохол – не мога да ви отговоря, защото не знам за кои дезинфектанти говорите. Ние отговоряме за това, което е освободено от Държавния резерв. Във ВМА ние изработихме разтворите за дезинфекция. Останалите количества отпуснат спирт отидоха на борсата, а оттам – при производителите. В случая с дарението от ОАЕ – там говорим за частна сделка. Даренията, които пристигат под формата на медикаменти, дезинфектанти, облекла, маски, апаратура – това е в логистичния щаб, нямаме достъп ние. Нямаме административен или какъвто и да било капацитет да правим изследвания. Държавата си има контролни органи."