21:30 ч.: Над 1 000 000 са заразените с COVID-19 в САЩ

Повече от 1 000 000 са регистрираните случаи на COVID-19 в САЩ по данни на "Джон Хопкинс". Това са близо една трета от всичките случаи в света. Истинският брой вероятно е доста по-висок, тъй като тестването в САЩ не е достатъчно прецизно. Жертвите в Америка са вече над 57 000.


19:30 ч.: Санчес обяви план за връщане към нормалния живот в Испания

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Педро Санчес. Снимка АП/БТА

Отменянето на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса ще започне на 4 май и ще варира за различните области според фактори като темпото в появата на нови случаи, броя на свободните легла за интензивно лечение и доколко хората в регионите спазват правилата за дистанциране от околните, обясни Санчес. Той каза, че пикът на разпространението в Испания е преминал и сега има спад. По думите му всеки етап от разхлабването на ограниченията ще трае не по-малко от седмица. Испанският премиер изрази надежда, че до края на юни положението може да се нормализира, но подчерта, че затова е необходимо епидемията бъде поставена под контрол в цялата страна. Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави. Тя е на второ място по регистрирани заразени и на трето по смъртни случаи.


15:17 ч.: Южна Корея - Ким се крие от коронавируса

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун може да е пропуснал важен празник на 15 април поради опасения от коронавируса, а не защото е болен, заяви южнокорейският министър по въпросите на Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка АП/БТА

Отсъствието на Ким от официалните церемонии по повод годишнината от рождението на неговия дядо, основателя на КНДР Ким Ир Сен, беше безпрецедентно, а оттогава Ким Чен Ун не е виждан на публични места, което доведе до дни на спекулации за здравословното му състояние. Южнокорейски представители подчертават, че не са засекли необичайни движения в Северна Корея и предупреждават да се подхожда предпазливо към информациите, че Ким може да е болен.


14:15 ч.: Как Италия се подготви да свали мерките 

Италия е първата европейска страна, която въведе карантина на 10 март. Там от вчера възобновиха работа някои строителни работници и заводи за индустриални машини, автомобили или луксозни стоки.

Джузепе Конте. Снимка АП/БТА

От 4 май хората ще могат да посещават свои роднини и да се събират в ограничен брой, като частните празненства остават забранени. Парковете отново ще отворят, но посетителите в тях ще трябва да спазват социално дистанциране. Целият фабричен и строителен сектор, както и търговията на едро за тях ще бъдат отворени, както и баровете и ресторантите, но само за храна за вкъщи. Пълното им отваряне ще е чак на 1 юни, както и на козметичните и фризьорските салони. На 18 май ще могат да отворят всички магазини за търговия на дребно, както и библиотеките, музеите и други културни обекти. Училищата остават затворени до септември.


13:31 ч.: Австралия се похвали - "побеждава" вируса

Най-населеният щат на Австралия обяви отмяна на някои от наложените ограничения в движението, а достъпът до плажовете бе открит с надеждата, че повсеместното тестване ще задържи тенденцията за намаляване на заразените. Плажът Бонди и два съседни плажа в Сидни бяха отворени за местните жители месец след като бяха затворени заради масовото нарушаване на социалното дистанциране.

Австралия регистрира само един случай на заразен с COVID-19 от неизвестен източник през последните 24 часа, което навежда на мисълта, че разпространението на вируса е почти прекратено, сподели здравният министър Грег Хънт.

"Побеждаваме, но не сме победили още", сподели той.


12:16 ч.: Русия обяви рекорден брой на нови заразени и починали

Броят на новите заразени с новия коронавирус в Русия днес е 6411, което е рекорд за един ден, а общият брой на заразените стана 93 588 души, съобщи националният оперативен щаб за борба с коронавируса, цитиран от ТАСС.

Русия изпревари Иран и зае осмо място в света по брой заразени, отбелязва Ройтерс. Броят на смъртните случаи за последните 24 часа е 72, което също е рекорд з денонощие. Общият брой на починалите достигна 867 души.
За последните 24 часа са оздравели 1110 души, като общият им брой вече е 8456 души. 


12:14 ч.: Континентален Китай обяви, че е регистрирал 6 нови случая вчера след 3 завчера

Китай обяви, че са регистрирани шест нови случая на коронавирус за изминалото денонощие, спрямо три предишния ден, с което общият брой на случаите на КОВИД-19 вече е 82 836, предаде Ройтерс. Националната здравна комисия съобщи днес, че броят на внесените случаи, включително на туристи от чужбина, се е увеличил с нови три. Асимптоматичните пациенти са се увеличили с 40, спрямо 25 предишния ден. Общият брой на починалите остава непроменен - 4633-ма.


12:13 ч.: Еврокомисията предлага държавите да защитят авиокомпаниите от несъстоятелност

Европейската комисия ще предложи в близките дни държавите от ЕС да подкрепят авиокомпаниите срещу несъстоятелност, предаде БТА. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Валян на заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.

Тя отбеляза, че 90 на сто от гражданските полети в ЕС са отменени заради пандемията. По нейните думи пътниците имат право и основание да поискат да получат обратно сумите, които са платили за билети за неизпълнените полети.

Обезщетенията с ваучери не са предвидени в европейското законодателство и са допустими само при изричното съгласие на пътника, отбеляза Вълян. Тя посочи, че е необходимо ваучерите да бъдат по-привлекателни за пътниците, за да не се търси възстановяване на всички суми по купените билети и така да се избегнат допълнителни затруднения за превозвачите.


11:28 ч.: Тръмп не слушал разузнаването за коронавируса

През януари и февруари тази година американските разузнавателни служби са изпращали неведнъж доклади до президента Доналд Тръмп, в които го предупреждават за опасността от новия коронавирус, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на източници от администрацията. Повече от десет предупреждения са били изпратени до президента на САЩ в момент, когато той омаловажаваше заплахата от пандемията от COVID-19.

Доналд Тръмп


В продължение на седмици всекидневните брифинги са проследявали разпространението на вируса и са предупреждавали, че Китай крие информация за възможностите на COVID-19 да причинява смърт и за лекотата, с която се разпространява. Докладите са подчертавали изключително тежките икономически и политически последици от подобна криза. Според анонимни източници от антуража на Доналд Тръмп обаче той не четял подобни документи и се ядосвал дори когато трябвало да му ги представят устно. Президентът наложи ограничения върху пътуванията до и от Китай още в края на януари, но през следващия месец не спря да омаловажава сериозността на заплахата и обяви извънредно положение едва на 13 март, когато финансовите пазари вече се сриваха поради нарастващия брой на заразените в Ню Йорк.


11:12 ч.: Икономически спад от 6,6% за тази година в Германия прогнозира институтът Ифо

Водещият икономически институт Ифо (Ifo) прогнозира днес, че през 2020 година брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 6,6 процента на годишна основа заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа се сви с 1,9 процента през първите три месеца на тази година, а за второто тримесечие се очаква спад от 12,2 процента, предупреждава институтът.

Според Ифо връщане към предкризисното равнище е възможно в края на 2021 година.


11:10 ч.: Нова стачка в Амазон за по-добра защита от COVID-19

Служителите в складовете на Амазон (Amazon) отново излязоха на стачка с искане за по-добра защита срещу коронавируса. Те бяха подкрепени и от компютърните специалисти в компанията, съобщиха организаторите на протеста, цитирани от Франс прес.

Около 400 складови работници, които започнаха движението си миналия вторник, си пуснаха болнични в понеделник, за да не отидат на работа, обяви обединението от асоциации Атена (Athena).

Те осъждат "продължаващия отказ на Amazon да вземе необходимите предпазни мерки, за да предотврати разпространението на коронавируса в своите обекти", посочва сдружението в комюнике.

В отделна проява, започнала в петък, 500 софтуерни инженери и кодери на Амазон не работиха вчера, по данни на асоциацията Служители на Амазон за климатична справедливост (Amazon Employees for Climate Justice).

Персоналът критикува гиганта в онлайн търговията и за ограничаване на броя на дните на неплатен отпуск от 30 април.

В неделя над 50 работници напуснаха склад на Амазон в Минесота, а 2000 подписаха петиция с искане компанията да отмени това решение, припомня АФП.


11:00 ч.: Знаменитости и политици - в 24-часово събитие на живо в социалните мрежи 

Опра Уинфри, Джулия Робъртс и бившият президент на САЩ Джордж У. Буш ще са сред двеста знаменитости, които ще участват в двадесет и четири часово събитие, което ще се предава на живо в социалните мрежи, съобщи Асошиейтед прес.

Акцията The Call to Unite (Разговор за обединение) започва в петък вечер с изпълнения на живо и телефонни разговори за това как да преодолеем предизвикателствата от пандемията от новия коронавирус. Организаторите се надяват участниците да успеят да помогнат на хората "да излязат от кризата по-добри".

Очаква се в инициативата да се включат също Куинси Джоунс, Дженифър Гарнър, Мария Шрайвър, Куестлав, Йо-Йо Ма, Ева Лонгория, Наоми Кембъл и Аланис Морисет.

Всеки от участниците ще отговаря на обаждания от гражданите, както намери за добре - чрез изпълнение на песен, чрез молитва, чрез идея или споделяне на лична история.

Събитието ще се излъчва от unite.us и във Фейсбук, Ютюб, Туитър, ЛинкедИн и СириусЕксЕмСтарс.


10:57 ч.: Продажбите на Тойота са паднали с 22,6% през март 

Тойота (Toyota Motor) съобщи днес, че продажбите й в света са се сринали през март заради ограниченията и спада на търсенето, причинени от пандемията от коронавирус,предадоха ДПА и ТАСС.

Световните продажби на групата Тойота, включително Дайхацу мотор (Daihatsu Motor) и Хино моторс (Hino Motors), са спаднали с 22,6 процента на годишна основа до 779 151 бройки през март, уточни днес компанията, цитирана от ДПА.

Продажбите в чужбина са потънали с 29,3 на сто до 519 807, а продажбите в страната - с 4,7 на сто до 259 344 бройки.

Повечето заводи в чужбина и в Япония са спрени заради пандемията от коронавирус, а всички заводи в Китай възобновиха работа от края на март, отбелязва Тойота.

От май автомобилостроителят планира да възобнови производството в заводите в САЩ, Великобритания, Чехия, Турция и Русия, отбелязва ТАСС.


10:27 ч.: Най-големите световни кинофестивали се обединяват в Ютюб 

Повече от 20 световни кинофестивала се обединяват за безплатно излъчване на филми в Ютюб, след като пандемията от COVID-19 затвори киносалоните и наложи да бъдат отменени програмите на Кан и Ню Йорк, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Десетдневният "Ние сме едно: Глобален филмов фестивал" ще покаже продукции, подбрани от Берлин, Кан, Венеция, Сънданс, Торонто, Трайбека и др. Той ще започне на 29 май.

Ще бъдат излъчени игрални и документални филми, музика, комедии, разговори. Подробности за програмата още няма, но не се очаква да бъдат представени основни нови продукции, чиито премиери са обикновено на големите кинофестивали.

Отменянето на кинофестивала в Кан и несигурността за кинофестивалите във Венеция и Торонто през септември лиши режисьорите и киностудиата от важен прозорец за промоция на новите филми.

Организаторите на кинофестивала в Кан казаха, че се гордеят да се присъединят към инициативата в Ютюб, "която ще привлече вниманието към наистина изключителни филми и таланти".

Джейн Розентал от фестивала Трайбека в Ню Йорк, който също беше отменен, каза, че идеята е да бъдат вдъхновени и обединени хората от цял свят по време на пандемията.

В интернет фестивала участват също кинофестивалите в Ерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио, Лондон. Програмата ще бъде излъчена безплатно, но зрителите ще бъдат приканени да направят дарения на Световната здравна организация.


5:24 ч.: Администрацията в Хонконг се връща на работа другата седмица 

Лидерката на Хонконг Кари Лам каза днес, че повечето служители в администрацията ще започнат постепенно да се връщат на работа от 4 май, предаде Ройтерс.

Въпреки това правителството не е решило дали да облекчи ограниченията за пътуване и правилата за социална дистанция, въведени заради коронавируса. Те ще изтекат идната седмица.

За втори пореден ден в световния финансов център вчера нямаше нови случаи на заразени.

От началото на разпространението на вируса през януари в Хонконг бяха заразени 1038 души, а четирима починаха. 


4:50 ч.: Близо милион души са се заразили с коронавируса в САЩ 

Близо милион души са се заразили с коронавируса в САЩ от началото на разпространението на заразата. Това показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Страната регистрира 1303 смъртни случая през последните 24 часа, а общият брой на починалите от COVID-19 е 56 144. Това над една четвърт от всички жертви на коронавируса по света.

"Няма да забравим никога, че тези хора бяха пожертвани заради некомпетентност или може би друго нещо", каза американският президент Доналд Тръмп на пресконференция в градините на Белия дом. Той намекна, че е възможно да поиска от Китай да плати милиарди долари репарации за щетите, нанесени от вируса, който се появи в китайския град Ухан.


4:30 ч.: "Боинг" подновява производството си в Южна Каролина 

Американският гигант в самолетостроенето "Боинг" (Boeing) ще поднови производството на модела си "787 Дриймлайнър" (787 Dreamliner) в Южна Каролина след близо месец пауза, предаде ДПА.

Животът постепенно се завръща в завода на "Боинг" в Еверет, щата Вашингтон.

Компанията е осигурила защитно оборудване и е предприела всички мерки за сигурност за подновяване на работата, каза Брад Забак, генерален мениджър на програмата.

Повечето от над 7000 работници на "Боинг" в Южна Каролина ще се върнат на работа на 3 и 4 май. Мениджърите ще подновят работа от 30 април.

Компанията поднови по-рано този месец дейностите си във Филаделфия и Сиатъл.

Изпълнителният директор на "Боинг" (Boeing) заяви, че ще отнеме години, за да се върне бизнесът на самолетостроенето до нивата, наблюдавани преди пандемията от коронавирус, която намали драстично пътуването по въздух и накара авиокомпаниите да спрат от полети 2800 самолета, предаде Асошиейтед прес.

"Намираме се в непредсказуема и бързо променяща се среда и е трудно да се прецени кога ситуацията ще се стабилизира", каза Дейвид Калхун на виртуална среща с акционерите. По думите му, "когато това стане, пазарът ще бъде по-малък и нуждите на нашите клиенти ще са различни''.

"Боинг" изпадна в криза още преди пандемията. Спирането от полети на най-продавания му самолет 737 МАКС (737 MAX) след две катастрофи, при които загинаха 346 души, доведе компанията до това да е на загуба за първа година от две десетилетия и накърни репутацията й.


3:48 ч.: "Дженерал мотърс", "Форд" и "Фиат Крайслер" може подновят производството в САЩ на 18 май

Ръководителите на трите гиганта в автомобилостроенето "Дженерал мотърс", "Форд" и "Фиат Крайслер" се договориха предварително да възобновят на 18 май частично производството в своите заводи в САЩ, спряно заради разпространението на новия коронавирус. Това съобщи на сайта си в. "Уолстрийт джърнъл".

Според източници на изданието това решение е било взето след консултация с профсъюза на работещите в сектора и с губернатора на щата Мичиган, където се намират много предприятия на тези компании. Представители на профсъюза са настояли работата да бъде възобновена само след предприемането на редица мерки за предотвратяване на случаи на заболяване на персонала.

Трите компании обявиха спиране на производството на 18 март в Северна Америка заради епидемията.

Производствена линия на завод на "Форд" в Чикаго.

"Дженерал мотърс" (General Motors) преустанови днес изплащането на дивиденти в контекста на несигурността на световния пазар заради пандемията от новия коронавирус. Това съобщи тя на сайта си, предаде ТАСС.

Изплащането на дивиденти на тримесечие на акционерите на компанията и програмата за обратно изкупуване на акции са преустановени за неопределен срок с цел укрепване на финансовия баланс. "Продължаваме да увеличаваме ликвидността, за да се справим с несигурността на световния пазар, причинена от пандемията", се посочва в текста.

По-рано стана известно, че "Дженерал мотърс" отлага началото на масовото производство на няколко нови модела автомобили, за да спести ликвидни средства по време на кризата.


3:08 ч.: Тръмп обвини Китай за разпространението на коронавируса по света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че Китай е можел да спре коронавируса, преди заразата да се разпространи по целия свят, предаде Ройтерс.

"Ще направим много сериозни разследвания... Не сме доволни от Китай", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

"Има много начини, по които да им се търси отговорност", добави той.

Това е поредното обвинение от страна на САЩ към Китай във връзка със заразата, която започна в китайския град Ухан и прерасна в глобална пандемия.

Тръмп каза, че никога не е възнамерявал да отлага предвидените за 3 ноември президентски избори в страната си заради коронавируса, предаде Франс прес.

"Никога не съм обмислял да променям датата... Защо да го правя", каза той дни след като съперникът му от Демократическата партия Джо Байдън предрече, че милиардерът републиканец ще направи всичко възможно да отложи датата на вота.

"Това е съшита с бели конци пропаганда", отвърна Тръмп.


  2:26 ч.: Камарата на представителите на САЩ ще поднови работа на 4 май 

Камарата на представителите на САЩ ще поднови работа на 4 май. Това каза лидерът на мнозинството Стени Хойър в конферентен разговор със свои колеги конгресмени от Демократическата партия, предаде Ройтерс.

"Г-н Хойър тъкмо обяви в днешния конферентен разговор, че камарата ще бъде в сесия през следващата седмица от понеделник, 4 май, и че са възможни гласувания", каза в туитър службата на лидера на мнозинството.


1:22 ч.: Над 3 милиона са заразените с новия коронавирус по света 

Над 3 милиона случая на новия коронавирус бяха официално установени по света, от които близо 80 процента в Европа и САЩ. Това показва преброяване на Франс прес въз основа на данните на официални източници.

Случаите на заразени са 3 003 344, от които са починали 209 388 души. В Европа, най-засегнатия континент, има 1 393 779 заразени и 126 233 починали, а в САЩ 980 008 инфекции и 55 637 жертви.

Броят на диагностицираните обаче е само част от реалния брой на заразените, тъй като в много страни се тестват само най-тежките случаи.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.