Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заповедта за отмяна на част от противоепидемичните мерки, анонсирана тази сутрин от премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб, вече е факт. С новия акт за здравния министър Кирил Ананиев се уточнява как и при какви условия ще могат да работят заведения на открито, плувни басейни, как ще се осъществява индивидуален спорт и как ще се провеждат шофьорски курсове.

Правилата влизат в сила от утре - 4 май, като само за заведенията и търговските площи на открито отмяната на мерките и правилата започват да важат от 6 май. 

Как ще работят заведенията на открито: 

Посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

а) разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

б) обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице;

в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

г) да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 05.05.2020 г.,  да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Шофьорски курсове: 

От утре при определен ред ще могат да бъдат възобновени обученията от учебните центрове за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Ще започнат работа и центрове за обучение на водачи за извършване на превоз на опасни товари, за обучение на консултанти по безопасността, на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност. Отварят и висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите, както и центровете за подготовка на морските лица и обучение и квалификация в железопътния транспорт.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Ще се спортува индивидуално. Мерят температура на вход за басейн

От 4 май, понеделник, се разрешава и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи, гласи още новата заповед на министър Ананиев. 

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, но без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. 

Изброени са подробно 10 противоепидемични мерки, които трябва да се спазват: 

а) провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура;

б) осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;

в) обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

г) тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;

д) осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;

е) ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;

ж) дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);

з) създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);

и) разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум  8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;

к)  недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

Пълния текст на заповедта можете да видите ТУК

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.