15:52 ч.: Германия ще продължи до 15 май контрола по границите си 

Германия ще продължи до 15 май контрола по границите си, съобщи днес говорител на вътрешното министерство в Берлин, цитиран от Ройтерс.
По думите му мярката е в унисон с политиката на Европейската комисия. "Ние се ръководим от европейския дух да не действаме едностранно или по некоординиран начин", каза той.
Голям брой страни от шенгенската зона за свободно придвижване наложиха по изключение контрол по своите граници като мярка срещу разпространението на коронавируса, припомня агенцията. 


15:49 ч.: Два пъти повече британци усещат тревожност след карантината заради коронавируса

Мъж пазарува в Лондон в пълно предпазно облекло.

Над два пъти повече британци усещат по-висока степен на тревожност след карантината в сравнение с края на 2019 г., сочат официални данни, оповестени днес, които показват масово разпространена тревога заради самота, стрес и пари, предаде Ройтерс.
Близо 50 процента от британците описват тревожността си като "висока" в социологическо изследване, проведено между 20 и 30 март, което е с 21 процента повече спрямо края на 2019 г., съобщи Националната статистическа служба.
Британските власти наредиха затварянето на пъбове и ресторанти на 20 март, а на 23 март предупредиха хората да си стоят вкъщи, освен ако излизат, за да пазаруват, спортуват или да ходят на работа.

"Най-честите тревоги на хората са свързани с доброто самочувствие, работата и финансите", заяви статистическата служба.

Средното ниво на тревожност, според анкетата, изчислявано по 10-точкова скала, се е повишило до 5,18 в периода 20-30 март и е спаднало до 4,2 между 9 и 20 април. И все пак показателят е много по-висок в савнение с малко под 3 в края на 2019 г., макар че спопред службата числата не са директно сравними, отчасти поради липсата на сезонно адаптиране на данните за 2020.


12:39 ч.:В Германия има 1,8 милиона заразени с новия коронавирус, смятат учени 

В Германия има около 1,8 милион заразени с новия коронавирус, заявиха група учени от университета в Бон в изследване, цитирано от ТАСС.

"Това скрито число е 10 пъти по-високо от общия брой официално обявени случаи", се казва в доклада. Изследването се ръководи от директора на института по вирусология на университета в Бон Хендрик Щреек.

Учените са изследвали положението в община Гангелт в окръг Хайнсберг, провинция Северен Рейн-Вестфалия, която се смята за епицентър на епидемията от новия коронавирус в Германия. Те стигнали до извода, че у 22 процента от заразените в това населено място заболяването е протекло без никакви симптоми.

По последни данни на института по вирусология "Роберт Кох" към германското здравно министерство, в Германия има 163 175 заразени с новия коронавирус, с 679 повече от вчера. Починали са 6692 души.


12:36 ч.: Белгия облекчи от днес част от мерките срещу епидемията

Санитарен работник почиства улица в Брюксел.

От днес в Белгия са облекчени част от мерките срещу разпространението на болестта COVID-19, като същевременно бе въведено изискване за задължително носене на предпазни маски, предаде БТА.

Здравните власти съобщиха за трайно намаление на броя на новооткритите заразени и на смъртните случаи. За последното денонощие в страната са установени още 361 вирусоносители (50 267 до днес), 59 са постъпили в болница, 69 са били изписани, а 80 са починали (7924 досега).

Вниманието вече се насочва към запознаването на гражданите с правилната употреба на предпазните маски. Местни медии цитират хора, които се опасяват, че семействата ще бъдат изправени пред нов непредвиден месечен разход от около 200 евро само за предпазни средства, чиято употреба стана задължителна в обществения транспорт и препоръчителна на останалите обществени места.

Белгийското правителство реши да намали от 21 на 6 процента ДДС върху предпазните маски и почистващите средства. Общините започнаха раздаването на безплатни маски от плат за многократна употреба със сменяеми филтри.

Представители на националния щаб за борба с епидемията предупредиха, че вероятно това лято белгийците ще трябва да почиват в родината си. Според тях е възможно да се очаква нова вълна от заразени през лятото или есента, както и възобновяване на ограниченията, част от които отпадат постепенно от днес.


12:10: Италия от днес започна да разхлабва ограничителните мерки 

Пътници на гара Кадорна в Милано днес.

Италия започна от днес да разхлабва най-дългата карантина в Европа, като разреши на около 4,5 милиона души да се върнат на работа след близо два месеца самоизолация и най-после позволи на семействата да се събират, предаде Ройтерс.
Правителството нареди облекчаването на ограниченията да става постепенно, като позволи на заводите да възобновят работа. То също така отново отвори парковете, давайки на децата възможността да си поиграят, а на роднини отново да се събират.
Хора без роднинска връзка обаче трябва да продължават да спазват дистанция, а повечето магазини остават затворени до 18 май. Ресторантите и баровете могат да предлагат само храна за вкъщи, а училищата, киносалоните и театрите остават затворени до второ нареждане.


11:51 ч.: Япония продължи срока на извънредното положение до 31 май

Японският премиер Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе обяви днес, че срокът на извънредното положение заради коронавируса в Япония ще бъде продължен до 31 май, предаде Франс прес.

Според правителството е все още рано мерките, въведени с цел разпространението на вируса да бъде ограничено, да бъдат отменени.

"Ще продължа до 31 май периода на извънредното положение, обявено на 7 април. Решението се отнася за всички префектури на страната", заяви Абе. 


11:20 ч.: Над 10 500 нови случая в Русия за денонощие, починали са 76 души

Интензивно COVID-19 отделение на болница в Москва.

През последните 24 часа в Русия са идентифицирани 10 581 души, заразени с коронавирус, съобщава оперативният щаб за борба с инфекцията.

От началото на пандемията в страната са заразени общо 145 268 души, от които 125 817 са в момента на лечение.

Починалите за изтеклото денонощие са 76 души и с тях общият брой на жертвите на COVID-19 1356.


9:59 ч.: ЕС разреши на Франция да помогне на "Ер Франс" със 7 милиарда евро

Европейската комисия разреши днес на Франция да окаже подкрепа от 7 милиарда евро на "Ер Франс" (Air France) за преодоляването на последиците от кризата с коронавируса, предаде Франс прес.
Гаранцията и акционерният заем на стойност 7 милиарда евро, предоставени от Франция, ще осигурят на "Ер Франс" ликвидността, от която спешно се нуждае, за да се противопостави на последиците от пандемията от коронавирус, посочва в съобщение еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.


8:00 ч.: Европа се събужда и малко по малко отменя ограничения

От днес в редица европейски страни започват да се вдигат някои от ограничителните мерки, наложени заради пандемията от COVID-19, предаде Франс прес. Италианците отново ще могат да се срещат със семействата си, испанците - да пазаруват в малки обекти и да ходят на фризьор. Гърция също отваря икономиката за търговията, отварят и вратите на черквите. Германия отваря някои училища, музеи и зоопаркове. Унгария, също като България, отваря ресторантите с външни градини, подновява индивидуалното спортуване навън.

6:41 ч.: Нова Зеландия няма нов случай на COVID-19 за денонощие за пръв път от март

Нова Зеландия не отчита нито един нов случай на COVID-19 за денонощие за пръв път от 11 март, предадоха агенциите.

Хора се разхождат по плаж край Уелингтън, Нова Зеландия. 

На пресконференция днес главният здравен инспектор на Нова Зеландия Ашли Блумфилд заяви, че фактът, че за цяло денонощие няма нито един нов случай, е повод за празнуване, но призова нацията да остане бдителна.

"Определено днешните данни са окуражаващи, но това е само един отделен отрязък от време", каза той.

На 29 април Нова Зеландия смекчи строгите си карантинни мерки. Блумфилд предупреди, че възможни нови случаи на заразяване, станало в периода от тогава до сега, е още рано да се появят при тестването.

"Истинският тест ще бъде по-късно тази седмица, когато вече ще отчитаме като фактор и инкубационния период на вируса и времето, което е нужно да мине, за да покажат хората симптоми", каза той.

Новозеландското правителство предстои да вземе решение за по-нататъшното отхлабване на мерките на 11 май.

Нова Зеландия е регистрирала общо 1487 случая на COVID-19 и 20 починали.


5:27 ч.: Тръмп смята, че до края на годината САЩ ще разполагат с ваксина срещу коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че до края на годината ще бъде създадена ваксина срещу коронавируса, предадоха агенциите, като се позоваха на негово участие в ефира на телевизия "Фокс нюз".

Доналд Тръмп

"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса", каза американският лидер. "Работим активно над това", заяви Тръмп в ефира на "Фокс нюз", където отговаряше на задавани по интернет въпроси.

"Мисля, че много компании са близо", добави той.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това.


2:13 ч.: Вучич съобщи, че от 7 май извънредното положение в Сърбия се отменя 

Извънредното положение в Сърбия ще бъде отменено на 7 май. Това съобщи вчера президентът Александър Вучич в интервю за телевизионния канал "Пинк", цитиран от ТАСС.

"Утре правителството, премиерът и аз като президент ще получим аргументите на Министерството на отбраната, след това ще получим заключението на правителството с подписа на (премиера) Ана Бърнабич и моя, след което в сряда, на Джурджевдан (деня на св. Георги, който в Сърбия е национален празник), ще го внесем в парламента, за да бъде отменено извънредното положение. Ако (документът) веднага бъде публикуван в "Държавен вестник", в четвъртък повече няма да имаме комендантски час", заяви Вучич.

Президентът Александър Вучич и китайската посланичка в Сърбия Чен Бо дават пресконференция в Белград на 1 май т.г.

Броят на случаите на заразяване с коронавирус в Сърбия е 9464-ма, а броят на тези с фатален изход се увеличи до 193. Сърбия напълно затвори границите си и на територията й са в сила извънредно положение и комендантски час, отменени бяха парламентарните избори.

В интервюто за "Пинк" Вучич съобщи, че парламентарните избори в Сърбия ще се състоят на 14 или 21 юни в съответствие с нейната конституция.

"Изборите ще бъдат произведени в съответствие със законовите срокове - на 14 или 21 юни", заяви той.


0:50 ч.: Пристигащите от Шенген и Великобритания няма да преминават карантина във Франция 

Поставяне под карантина във връзка с пандемията от новия коронавирус не е предвидено за хората, пристигащи във Франция от другите страни от Евросъюза, Шенгенската зона и Великобритания. Това съобщи вчера агенция Франс прес, като се позова на френското президентство.

Индивидуален спорт на пл. "Трокадеро" срещу Айфеловата кула в Париж.

Елисейският дворец добави, че "министерството на външните работи скоро ще уточни реда" за лица като например французи и европейци, пристигащи от други държави.

От 17 март във Франция е в сила режим на самоизолация, целта на който е максимално да бъде ограничено движението на гражданите по улиците. На 28 април премиерът Едуар Филип представи в Националното събрание (долната камара на парламента) план за излизане от този режим. Първият етап на плавната отмяна на въведените ограничения започва на 11 май с подновяване на занятията в началните училища, промяна на графика на работа на обществения транспорт и движение без пропуски в границите на регионите.

По данни на властите заради коронавируса във Франция са починали около 25 000 души. Броят на потвърдените случаи там надхвърли 131 000.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.