Учениците ще се върнат в училище само за най-важните изпити и годината няма да се удължава. Вместо това децата, които не са обучавани дистанционно или при които този процес е бил много забавен, ще доучват лятото. Това обяви на извънреден брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

"Всяко присъствие на непълнолетни или малолетни ученици ще става с разрешение на родителите. Същият принцип ще предложат и разработят и висшите учебни заведения", заяви той.

Матурите след 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни. На 2 и 4 юни пък ще са матурите по желание, за тези, които искат да кандидатстват с тях. Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 (български език) и 17 юни (математика).

"Учениците ще бъдат разредени, по средно 10 деца в стандартна стая. Изпитите ще се провеждат в повече стаи, с по-малко квестори. Няма да се допуска струпване на ученици преди и след изпита", подчерта министърът.

Изпитите ще почват в 9 ч, един час по-късно от обичайното.

От матурите ще бъдат изключени последните оставащи произведения - на Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов. Същото важи за Бай Ганьо, "По жицата" на Йовков, и др. за изпита след 7-ми клас. От математиката пък отпадат неравенствата и успоредниците. Този материал обаче ще бъде преподаван.

"Знанията се учат с натрупване. Тези теми, които няма да бъдат учени за изпитите, ще бъдат взети, за обща култура и възпитане на национално самосъзнание", отбеляза Вълчев.

Децата, които са под карантина, ще бъдат подложени на PCR тест 36 часа преди изпита, и ако дадат негативен резултат, ще се явят на него.

На подобен принцип ще се провеждат изпитите и в професионалните училища, както и при специфични специалности. Младежите в 12-ти клас ще имат възможност и за индивидуално изпитване за повишаване на оценката, както винаги.

"Ще присъстват ако има нужда. Примерно ученикът е цигулар, и трябва да представи уменията си на живо пред учителите. Само индивидуално", отбеляза Вълчев, макар да не стана ясно как един цигулар може да "препише" онлайн.

ВУЗ-овете вече са разработили или в момента разработват подобни планове за изпитите си и кандидат-студентската си кампания. 

Министърът коментира и ситуацията с детските градини, като отбеляза, че засега те нямат да се отворят, тъй като рискът е твърде голям.

"Нашите непредставителни проучвания показват, че между 30% и 40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини. Това означава между 75 и 80 хил. деца ежедневно. Дори да са до 10 деца в група, считаме, че тази и следващата седмица тези мерки не трябва да се предприемат. Въпросът е предмет на ежеседмичен анализ"

Накрая министърът отбеляза, че дистанционното обучение е спасило годината. А на въпроси за стреса на учениците около изпитите каза:

"Образованието е усилие и стрес."