В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден заради тежката обстановка в района, а в община Севлиево продължава бедственото положение, съобщи БНР. Около 16 000 домакинства в страната все още са без ток, след като силните снеговалежи в някои райони предизвикаха повреди в електропреносната инфраструктура.

Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра.

Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на „Енерго Про” работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество над 90 населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

Трети ден над 50 населени места в общините Ловеч, Троян, Летница и Угърчин продължават да са без ток, заради прекъснати електропроводи. Отменени са учебните занятия във всички училища в селата в община Троян.

Пристанище Варна остава затворено заради силен вятър. Ограничителната мярка е в сила за всички канали и плавателни средства. В залива духа вятър със скорост 8 метра в секунда с пулсации до над 15 метра в секунда, който възпрепятства маневрите. Вълнението на морето е 4 – 5 бала.
 
Ситуацията в Бургаска област се нормализира, като бедственото положение вече е отменено. Продължава работата по отводняването на пътя Царево - Синеморец, където река Велека вчера преля и шосето остана под вода.
 
От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че и днес ще продължи повишението на нивата на реките. По-съществено повишение ще има при реките в Южна България - Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, Тунджа - в долното течение, Марица - в участъка след Първомай, и Арда. Очаква се плавно понижение на нивата на реките да започне утре.