Чести лични контакти с финансовия министър - срещи, разговори по телефона и SMS-и, това обяви бизнесменът с 11 повдигнати обвинения Васил Божков. Той поиска оставката на Владислав Горанов, говори за "замитане" и "скриване" от страна на министъра и заяви, че Горанов лично го е запознавал с различните председатели на комисията по хазарта назад в годините, че на тема хазартен бизнес е контактувал само и единствено с него и накрая обяви, че ще сезира прокуратурата. 

Сравни управлението с "хунта" и направи паралел с годините на "мутрите" заради начина, по който му бе отнет хазартният бизнес. Общото между онези времена и сегашните бил премиерът Бойко Борисов. А различното - Делян Пеевски, който "седи като паяк и дърпа конците", в т.ч. на главния прокурор Иван Гешев.

За акциите на  "Левски" пък Божков каза, че бил готов да ги даде на всеки, който ги поиска и може да издържа отбора. На феновете е готов да ги предостави безвъзмездно, но не вижда как ще се справят.

Всичко това той обяви в пространно телефонно интервю за бТВ от Дубай, където се озова, след като се оказа, че държавата го издирва след повдигнатите първоначално 7 обвинения.

Парти за Гергьовден

Разговорът започна с въпроси за статута на Божков в Обединените арабски емирства. "В Дубай, добре съм. Живея в апартамент под наем. Статутът ми е на резидент", заяви Божков. Нямал никакви ограничения за движение, нямал охрана. Такава не му била нужна в ОАЕ - "притеснения имам, ако се върна в България".

В затвора Божков прекарал "около 2-3 седмици". "Специални условия нямах - никакви средства, телефон, нямах затворнически номер, никаква комуникация с външния свят", твърди бизнесменът и прави извод: с една дума - не е бил в затвора.

"Освободиха ме, когато дубайските власти разбраха какви са нещата в действителност, а не както бяха представени от българските власти."

Божков разказа още, че в Дубай е заедно с Георги Попов, собственика на акциите на "Левски". И двамата даже празнували имения ден на Попов - 6 май:

"Той е добре също. Вчера имаше имен ден, празнува."

На въпрос само двамата ли бяхте, Божков отвърна: "Не, голяма компания. С наши познати, не българи."

Тук е правова държава, България - не

Божков бе попитан и за публикации - че Гешев е пращал "емисари" в ОАЕ, за да го приберат в България, но мисията не се увенчала с успех. "Аз не мога да знам, аз не съм ги видял. Но най-вероятно е имало. Никой не е опитвал да се свърже с мен. Много е лесно, нали. Просто звъните и аз вдигам телефона. Не знам защо прокуратурата не се опитва", заяви по повода.

"Предполам, се оказва огромен натиск от българските власти, но все пак тук е правова държава и има закони. България се управлява от хунта в момента", заяви още той.

Ще се върнете ли, бе попитан още. И последва отговор:

"Естествено, аз съм невинен, трябва да се върна." 

Това обаче щяло да стане в "подходящия момент", "когато тези неща се изчистят". - Поне делото да влезе в съда, съдът се надяваме, че е по-обективен.

След което коментира и самия Иван Гешев и изказването му, че Божков е "опасен българин" и води хибридна война срещу държавата, плащайки на медии.

"Да се хвърлят обвинения без влязла в сила присъда е съвсем незаконно. Това го има само в тоталитарните режими. Или водя хибридна война и плащам на медиите - колко ви платих за това интервю? Да се издават присъди от прокуратурата ми е малко странно. Къде е съдът?", попита той.

Личните контакти с министъра 

Формално поводът за интервюто бе съдбата на "Левски". Както е известно, клубът е във финансов колапс, като Божков го издържаше с приходите от хазартния си бизнес - който към днешна дата е с отнет лиценз. Това стана, след като изведнъж държавата реши да си търси пари от облагането на игрите на Божков с твърдението, че в продължение на пет години е чел закона в тази му част по начин, който му спестява пари за такси. Всички отчети на дружествата са били одобрявани от Държавната комисия по хазарта, чийто принципал е финансовият министър - в случая Владислав Горанов. Покрай казуса "Божков" членовете на ДКХ бяха сменени, а част от старите - погнати от прокуратурата. 

Днес обаче Божков заяви, че всички контакти на тема хазарт, които е имал, са били лично с Владислав Горанов. Както и че министърът е много добре информиран за всички "движения" на Закона за хазарта през годините - т.е. всички изменения, правени в него от 2014-а насам (това е годината, в която бизнесът с лотариите е пропуснат в закона като облагане, б.р.)

"Може ли лидер на политическа сила (Борисов, ГЕРБ, б.р.) да не знае кога неговата политическа сила приема закон? Може ли финансовият министър да не знае? Всичките ми контакти по този закон са били с Владислав Горанов, за което имам доказателства. Не с комисията по хазарт. Законът не се тълкува, законът се изпълнява", започна Божков.

Но отказа да посочи за какви "доказателства" става въпрос. Както и какво са говорили с Горанов. Каза само, че министърът не му разрешавал да разговаря с представители на ДКХ, а всичко ставало лично. 

"Лични контакти, лични срещи, разговори по телефона, есемеси."

"Ако е знаел (за различното облагане, б.р.) - да си подава оставката, ако не е знаел - пак да си я подава."

На въпрос кадрувал ли е в комисията по хазарта,Божков  посочи:

"В този бизнес съм контактувал единствено с министъра на финансите."

После обаче заяви, че Горанов го е запознавал лично с председателите на комисията. И намекна, че министърът сега искал да "замете" и да "скрие" тези срещи.

Мутрите - преди и сега

"Като подам сигнал там - това е работа на прокуратурата. Може би подготвям сигнала в момента, но няма да бъде само до прокуратурата, а до всички", анонсира още Божков.

Като така и не стана ясно какво конкретно ще пише в този сигнал. Но пък направи паралел с т.нар. мутренски години, от което трябваше да се разбира, че като бизснесмен е бил изнудван от държавата:

"Навремето мутрите какво правеха - има проблем, идват, казват - плащай, почват да те пазят, после - дай част от бизнеса, ако не плащаш - идват с бухалките. Съвременните мутри идват с бухалките, ама не са прътове, а ДАНС, прокуратура и НАП.

Правя сравнение за мутрите тогава и сега. Казват им мафия, други им казват хунта."

И пак в контекста на "мутренската тематика" заяви, че приликата между преди и сега е Борисов, а разликата - че вече го има бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, който "седи като паяк и дърпа конците". В това число на Гешев, когото той бил назначил за главен прокурор.

"Ако Гешев не разследва, значи е бухалка", заяви в заключение Божков.

Акциите на "Левски" - при който ги поиска

По отношение на "Левски" Божков пак заяви, че е готов да се раздели с отбора, като акциите отидат при всеки, който ги поиска и може да издържа клуба. Намекна обаче, че държавата в лицето на Борисов поставя ултиматум - ще помогнем, но при друг собственик.

"Аз бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Опитват се да го вземат силово: "няма да помагаме, ако акциите не се прехвърлят".

"Бих ги продал на сериозни инвеститори, бих ги подарил на феновете. Аз вече не мога да направя нищо за "Левски", заяви Божков.

И на свой ред постави ултиматум - вдигане на незаконните според него запори на бизнесите му, за да продължи да издържа отбора.

По този повод Божков посочи Борисов като човека, "унищожил" клуба. 

"Борисов унищожи "Левски". Защото унищожи компаниите, които издържаха "Левски". И то с грубо нарушение на закона. Някои от компаниите могат да заработят и да издържат "Левски". 

Да е дал една стотинка лично Борисов някога за нещо? И как ще спаси Борисов "Левски" - ще му даде кредит?! Как ще се връща? Или ще намери друг идиот да го издържа и после да арестува и него", заяви бизнесменът. Но отказа да разкаже как той изведнъж реши да се захване с клуба през миналата година.

Божков нарече "подлога на Борисов" шефа на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян, когото набеди в близки контакти с премиера. Бизнесменът отрече да е искал извинение от феновете - както заяви Хиндлиян, но призна, че ги е призовал да разговарят с Борисов и да го помолят да се противопостави на промените в Закона за хазарта, тъй като при тяхното приемане няма да може да издържа техния любим клуб.

Васил Божков все пак благодари на запалянковците за направеното от тях от зимата досега, когато напрактика финансираха "Левски".

Милион, два, пет

"Сега нямам никакви пари и не разполагам с нищо. Издържам се с помощ от приятели. Дават ми пари - милион, два, пет. Всичко е блокирано, нямам никакви пари", каза още Божков, връщайки се на въпроса как живее.

Отрече да има връзка и с Лиляна Деянова, по-позната като певицата Лилана, която също се сдоби с обвинение тези дни - за измами с еврофондове. То е предшествано от жалбите на фирмата й "Телетол" срещу недопускането й като оператор с винетки и тол такси. Компанията е свързвана с Божков.

"Никаква не ми е връзката с Лилана. Не могат да арустват хора само по подозрения, че ме познават. Не е подставено лице, нямам никаква връзка с нея. Не знам да имам общи бизнеси с нея. И колко еврофондове да източа - един-два милиона. Мислите ли, че ме интересуват такива пари", посочи Божков.

Той отрече и появилите се в информации, че руски граждани на високо ниво му помогнали да излезе от затвора в ОАЕ. "Никой от управлението на ОАЕ не ми помага", допълни. Каза още, че се чува с близките си (синът му и жената до него също бяха погнати от прокуратурата), но няма да се върне. "Как ще помогна на близките ми като се върна, като ме арестуват и мен. Бих се върнал, ако има правова държава и закони", заяви по повода.

Божков даде заявка още, че ще съди държавата, която започна изземване и на колекцията му от артефакти.

"Колекцията - нали знаете какво правят талибаните. Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световно културно наследство. Държавата ще бъде съдена", обеща Божков.