Естонският парламент одобри днес промени в Закон за електронните комуникации, които да гарантират инспекции за сигурност на хардуера на телекомите за развитие на бъдещите мрежи в страната, съобщи Ройтерс.

Естонските депутати наричат законопроекта Антихуавейски закон, въпреки че не е насочен конкретно срещу основния китайски производител на 5G мрежови хардуер. Обвиненията на САЩ и съмненията в Европа, че комунистическото китайско правителство може да ползва "задни вратички" в техниката на Huawei, обаче са причина за промените.

Те предвиждат мерки за сигурността, които да бъдат прилагани в детайли от правителството, но и оценени и инспектирани от службите за сигурност.

Естония споделя в по-голяма степен притесненията на Вашингтон за Huawei, но не смята да забрани напълно хардуера на компанията.

"Трябва да осигурим комуникационните услуги да са подсигурени със сигурна технология и доставчик, на който може да се разчита", обяснява председателят на местната парламентарна комисия по отбрана Андрес Мецоя.

САЩ планираше да отреже достъпа на Huawei до техни чипове. Оказа се, че китайците не се нуждаят от тях за 5G станциите си. Американците обсъждат мерки и как да участват активно в международните регулаторни органи, които планират бъдещите мрежови технологии - заедно с Huawei.

Въпреки критиките и съмненията китайският производител вече доставя оборудване на десетки държави в света.