Европейската комисия ще предложи днес поетапно възстановяване на свободното движение в Европейския съюз, съгласно проект който трябва да публикува днес, пише гръцкият всекидневник "Катимерини".

Проектът, цитиран в един от сутрешните бюлетини на "Политико", гласи, че „ако епидемиологичните данни в цяла Европа продължават да имат положителна тенденция, е възможно да се премахнат ограниченията на пътуването и граничният контрол да бъде постепенно прекратен“. Това обаче би станало в т.нар. фаза 2, докато ЕС според анализа на Комисията все още е във фаза 0.

В преходния период между фази 0 и 2 Брюксел ще предложи пълното премахване на ограниченията само между държавите членки, в които епидемията е поставена под контрол. В тези случаи се препоръчва премахването на 14-дневната карантина за тези, които се връщат в страната си.

Като алтернатива пътуването между държавите членки може да бъде разрешено при извършване на здравни проверки от лица, които желаят да пътуват, като първоначално могат да бъдат разрешени ограничения за вдигане „за определени видове транспорт и за някои видове туристическа дейност“.

Част от плана на Комисията за контролирано откриване на туристическия сезон ще бъде и интерактивна карта, която ще записва епидемиологични данни за туристическите дестинации, здравната инфраструктура и мерките за сигурност, предприети в ресторанти и хотели. Тази карта ще бъде съставена със съдействието на държавите членки и може да бъде консултирана от желаещите да пътуват, така че да знаят условията, с които ще се сблъскат на мястото, което ще изберат за почивката си.

С неофициално писмо до Европейската комисия Гърция призова за премахване на ограниченията за пътуване между държавите членки на Европейския съюз до 15 юни, „където е възможно“. Според документа гръцката страна изисква „справедливо отношение“ към всички бъдещи посетители и предотвратяване на „дискриминация, основана на гражданството“ в протоколите за безопасно пътуване.

„Не можем да допуснем фрагментирането на единния пазар  - в случая на туристически услуги“, се казва в гръцкия документ, който също призовава за премахване на карантинните мерки „и други непропорционални или възпиращи изисквания при завръщането“ на пътуващите в страната им.

Документът предлага също така политиката, приета от Атина -  за задължителни тестове 72 часа преди пътуването до Гърция, да стане европейска политика. Алтернативно, между държавите, които ясно покажат, че от дълго време са поставили епидемията под контрол, задължението за тестове може да бъде премахнато.

Освен това проектът предвижда „гъвкава“ политика за резервации и специални разпоредби в случай на отмяна в последната минута поради променящите се условия в страната на произход или местоназначение или поради това, че пътникът е диагностициран положително в коронавирус.

Гърция се противопоставя и на по-строгите ограничения за въздушния транспорт в сравнение с другите видове и особено срещу оставянето на свободни места в самолетите.