Към края на март фискалният резерв на България достига до 10,3 милиарда лева, бюджетът се движи с излишък от 1,4 млрд. лв., но отражението на кризата тепърва ще се вижда при перото "приходи". Това са основните изводи, които може да бъдат направени от днешното решение на Министерския съвет, с което беше одобрена информацията за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото тримесечие на годината. 

Генерално данните са известни още от началото на април, когато финансовото министерство ги публикува. По правило обаче министърът е длъжен да представя резултатите пред целия Министерски съвет в края на всяко тримесечие и той трябва да одобри или да отхвърли изпълнението. 

На първо четене правят впечатления две неща - числата за излишъка са малко по-големи от предварително обявените, но като цяло приходите продължават да превишават разходите, както по принцип се случва през последните години. Данните за март показват леко забавяне на икономиката, но тежкото отражение от кризата ще се види чак през април и май. Особено ще се отрази решението на властта да удължи сроковете за плащане по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и някои други данъци. 

За отбелязване е, че днес правителството декларира фискален резерв от 10,3 млрд. лв., при положение че Министерството на финансите обяви, че той е 10,6 млрд. лв. в края на февруари. Това означава, че са изхарчени близо 300 милиона от него. Припомняме, че около 5 млрд. лв. не могат да бъдат пипани. Тези пари би трябвало да гарантират нормално функциониране на пенсионната система, както и сигурността на електроенергийната мрежа. 

В съобщението на МС от днес не се говори за предложениято на премиера Борисов да бъде намалена ставката на ДДС за ресторанти и заведения, регистрирани по Закона за туризма. 

Припомняме, че правителството и Народното събрание актуализираха бюджета за 2020 година през април. Според новите параметри - годината ще завърши с дефицит от 3,5 млрд. лв., а таванът на дълга беше вдигнат до 10 млрд. лв. Обещанието на финансовото министерство е, че на първо време ще се изтеглят 4,2 млрд. лв., които да финансират дефицита и допълнителното капитализиране на Българската банка за развитие с нови 700 милиона лева, а остатъкът до 10 млрд. лв. ще бъде оползотворен само ако кризата се задълбочи.

Малко след като решенията бяха приети, премиерът Борисов лично се похвали с доброто състояние на държавната финансова система в своя профил във фейсбук. 

"Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса", пише Борисов. 

Той коментира факта, че България е втората страна с най-нисък дълг в ЕС - след Естония, както и мерките, които правителството е предприело, за да намали ефектите от пандемията върхи икономиката.