Управлението влиза в тежка репутационна криза. Изглежда, че не пандемията и надигащите се ефекти на световния икономически срив, а отношенията на финансовия министър Владислав Горанов с бизнесмена Васил Божков ще ударят правителството и лично политическия ореол на премиера Бойко Борисов. 

Ако се следва логиката на инстинкта за самосъхранение на лидера на ГЕРБ, то Горанов отдавна щеше да е в елитния клуб на „отстранените“, където почетни членове са добре познати имена на партийни кадри и експерти, работили през годините с Борисов - Искра Фидосова, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Цветан Цветанов, Цецка Цачева и много други. Какво обаче прави толкова незаменим Владислав Горанов, който все повече тежи като камък на премиерския врат?

Политическата кариера и министерстването на г-н Горанов преминаха под знака на множество скандали, от които той се измъкваше хлъзгаво и без персонални последствия. Това е политикът, който през 2014 г. напусна парламента заради ниската заплата, която вземат депутатите, за да стане след това министър. Това е министърът, който от 2012 г. живее в луксозен апартамент на кръстника на неговите деца и не плаща наем за това.

„Тогава с моето семейство живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът и уплахът, които изпитаха невръстните ми деца и съпругата ми, ни накараха да се възползваме от предложението на кръстника на мен и моите деца – г-н Сариев, да ползваме жилище, което той е купил с инвестиционна цел”, обясни преди време той. 

Горанов е министърът, който се оказа, че през 2018 г. е отпуснал над 6 млн. лева повече пари държавна издръжка на партиите от тези, които им се полагат по закон. Същият, който удобно се измъкна от аферата "НАП-лийкс", при която изтекоха личните данни на милиони български граждани. И арогантно обясни: „От мен се очакват решения и събираемост, а не оставки. Представете си, че дадем знак, че политически оставки могат да бъдат завоювани с кибератаки.” 

Владислав Горанов до момента продължава да изглежда недосегаем. Независимо че от началото на хазартната война в края на миналата година и изземането на бизнеса на Васил Божков е основен играч в този тъмен сюжет. Той не е само пряк политически ръководител на Националната агенция по приходите и хазартната комисия. Но се вижда, че е бил и посредникът между властта и бизнесмена Васил Божков. Неграмотните есемеси между двамата не могат да заличат приятелския разговор, който са водели, преди Божков да стане подсъдим по целия Наказателен кодекс. 

"Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само че ще бъде поета, тя ще се сведе до друг тип отговорност", обяви в началото на февруари Горанов.

Опасната игра, в която допреди 20 години се стреляше на публични места, днес навлезе в нов етап. От политическа гледна точка оставката на финансовия министър Владислав Горанов е въпрос на време. Защото личните есемеси между бизнесмена и министъра са само началото. Няма как да няма и още. 

Отстраняването на финансовия министър от кабинета обаче е удар върху цялото управление. Това не са битовите скандали между "патриотите" и Борисов. Институцията на финансовия министър е фундаментална за всяко правителство. И оставката му ще разклати добре познатата „стабилност“, която до скоро беше повтаряна като мантра. Особено в година на надигаща се икономическа криза и сериозен финансов дефицит в държавата. 

Последната и единствена оставка на финансов министър в правителствата на Бойко Борисов беше последвана от извънредни избори. На 18 февруари 2013 г. Симеон Дянков подаде оставка, а два дни след това и първият кабинет на Борисов. Дали е уместно да се правят паралели с февруари 2013 г.? Всеки сам да търси отговори. Но каквото и да става, Горанов вече трябва да прибира личните вещи от своя кабинет. В противен случай оставането му в правителството ще възпламени добре известните твърдения, че от Борисов нищо не зависи, защото е министър на един корпулентен политик.