Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпео призова Китай да не се бърка в работата на американски журналисти в Хонконг, предадоха световните агенции. Така той постави началото на нова полемика с Пекин свързана със свободата на словото.

"Неотдавна бяха информиран, че китайското правителство заплашва да се намеси в работата на американските журналисти в Хонконг. Тези журналисти са част от свободната преса и не са кадри на една пропаганда", заяви Помпео.

"Всяко решение, накърняващо автономията и свободите на Хонконг, гарантирани от общата китайско-британска декларация и от основния закон, неизбежно ще повлияе на нашата оценка на принципа "една страна-две системи" и на статута на тази територия", допълни Помпео, визирайки политическата система на Хонконг, която позволява на бившата британска колония известна автономия.

Помпео не критикува експлицитно Китай и не даде примери. Но изявлението му е последният американски отговор на експулсирането от Пекин на над петнайсет американски журналисти от началото на годината.

През февруари китайските власти експулсираха трима журналисти на "Уолстрийт джърнъл", които бяха публикували статия за коронавирусната криза, определена като расистка от Пекин. Няколко седмици след това Вашингтон намали акредитациите на китайски журналисти за американските правителствени органи. През март Пекин изгони дузина журналисти от "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл".

Тези експулсирания наляха масло в огъня на и без това обтегнатите двустранни отношения между двете най-големи икономически сили в света. Те си разменят хапливи коментари за пандемията за коронавируса, а американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи нови мита на китайските продукти.