Зимата на 2019 година бе белязана от поредния морски скандал - излива се бетон в местността Поляните, съвсем близо до скалната забележителност Корабите. Темата е традиционно чувствителна и когато се вдигне медиен шум, местните и държавните органи оповестяват, че започват проверки.

Така се случи и тогава, като кметът на община Царево Георги Лапчев "победоносно" обяви резултата: строежът ще бъде замразен. По дребни формални причини, но замразен до отстраняване на нередностите. Както и стана. Днес градежът продължава. 

Тези нови-стари строителни дейности обаче повдигнаха друг въпрос. Затваря ли си община Царево очите за строителство на нейната територия въпреки издадена лично от Лапчев заповед за преустановяване на всякакви дейности в периода 15 май - 1 октомври - както традиционно се прави по Черноморието с идването на новия туристически сезон. Да видим.

Снимки и видеа на строителната техника при Корабите бяха публикувани във фейсбук преди няколко дни. Според информационната табела възложителят е Добромир Добрев. Имотът и собственикът (столичен архитект) са същите като тези от зимата на 2019-а. Проектът на площ от 1310 кв. м предвижда двуетажна сграда "изцяло за собствени нужди" с плътност 30%, височина 7 метра, кинт 0,8 и озеленяване - 50%. 

Очаквано подновените дейности пак разбуниха духовете сред природозащитниците, като този път те обърнаха внимание на кметската заповед за забрана за строителство от средата на май до октомври. Строителството на вилата на архитект Добрев видимо се извършва през юни. Това не е единствената действаща строителна площадка в района, но кметската заповед не ги е замразила.

Пред Клуб Z Добрев обясни, че дейностите продължават въз основа на удължаването на строителния сезон от парламента и ново решение на общинския съвет в Царево. Факт, с измененията в Закона за здравето, с които на практика се продължават противоепидемичните, социални и икономически мерки заради COVID-19, бе решено замразяването на градежите по Черноморието да се отложи с месец - т.е. дейностите се забраняват от 15 юни. Този текст обаче важи само за националните курорти.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие общинските съвети в общините извън националните курорти по предложение на кмета на общината може да определят периода и териториите, в които се забранява извършването на строителни и монтажни работи. В Царево има такава издадена заповед на 14 април и тя е стандартната - преустановяване на дейностите от 15 май до 1 октомври, като следва решение на съвета от февруари. Конкретно за Синеморец ембаргото е от 1 юни. 

Впоследствие обаче кметът внася нова докладна, според която забраната за градовете Царево и Ахтопол е от 15 юни, а тази за селата Синеморец, Варвара, Лозенец и Резово да е също от 15 юни. Това става в края на май. Решението е мотивирано с измененията в Закона за здравето и с "възникналата непредвидена обстановка, свързана с пандемията от COVID-19". Това решение обаче има 14-дневен срок за обжалване, който започва да тече от деня на изпращането му до областния управител и така на практика то все още не е в сила.

Междувременно обаче строители на място споделиха пред Клуб Z, че имат неофициалното разрешение на местната власт да не спират работа въпреки издадената по-рано забранителна заповед. С други думи - ползват се с мълчаливото й съгласие, тъй като се разчита, че новото решение ще влезе в сила (което би трябвало да се случи малко преди 15 юни). "Обосновката е, че така и така няма туристи заради коронавируса и можем да работим", споделят изпълнителите на градежите.

Иначе, както Клуб Z писа през миналата година, инвестиционното намерение на Добрев, дало повод за нови брожения, е получило отдавна зелена светлина, като през 2017 г. има издадено разрешително за строеж, както и одобрение на екоинспекцията. Според доклада за оценка за степента на въздействие върху защитените зони изграждането на вилата няма да се отрази на околната среда.

Междувременно в ход е поредното обсъждане на буксуващия от години ОУП на Царево, който бе подложен на нови унищожителни критики. Конкретно за Синеморец се предвижда 54% увеличение на урбанизираните територии. Всеки нов план е отхвърлян най-вече по екологични причини. Така в общината от години се строи "на парче".