Водещите британски авиокомпании "Бритиш еъруейз" (British Airways), "ИзиДжет" (easyJet) и "Райънеър" (Ryanair) започнаха дело срещу изискването на британските власти пристигащите в Обединеното кралство от чужбина да преминават 14-дневна карантина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Превозвачите настояват възможно най-бързо съдът да направи оценка на правителствената разпоредба.

Те я определят за "погрешна" и настояват, че ще има "унищожителен ефект върху британския туризъм и икономиката като цяло".

Превозвачите искат правителството отново да възприеме политиката, която първоначално наложи на 10 март. Тогава пасажерите с признаци на коронавирус бяха поставяни под самоизолация след кацането във Великобритания. 

"Това ще е най-практичното и ефективно решение и ще позволи на служителите да се фокусират върху други, по-съществени проблеми, предизвикани от пандемията в страната и ще вкара Обединеното кралство в крачка с по-голямата част от Европа, която отваря границите си в средата на юни", обявиха компаниите в общо изявление, цитирано от "Скай Нюз".

Компаниите заявиха по-рано през тази седмица, че ще се борят заедно срещу изискването, което според тях ще възпрепятства авиопътуванията и ще постави в опасност още хиляди работни места.